Zahlađenje...

Profesor Bashkim Selmani ocjenio je da su se poslije posjete premijera Kosova Albina Kurtija skopskoj opštini Čair i Tetovu, dobri odnosi koje je Kosovo imalo sa Sjevernom Makedonijom pogoršali i da su sada ozbiljno narušeni, prenosi Dukađini.

Selmani je istakao da se posjeta Kurtija Sjevernoj Makedoniji može analizirati sa dva aspekta.

"Dobri odnosi koji su bili između dvije zemlje su prosto iritirani, ako se za osnovu uzimaju zvanični izvještaji. Bilo je mnogo negativnih reakcija, koje nisu bile dobre za imidž Kosova sada, kada je potrebno više podrške. Ovo je zahlađenje ili kvarenje odnosa sa Sjevernom Makedonijom, jer je sam predsjednik te države istupio i traži odgovornost dvojice predsjednika opština, da budu procesuirani, jer su korišćeni antinarodni simboli. Ovo ne služi poboljšanju multietničkih odnosa", rekao je Selmani.

Prema njegovim riječima, ova posjeta je bila i nekompletna zbog izostanka državne ceremonije.

"Ova posjeta se može analizirati u dva aspekta - koja je svrha posjete i poruka koje otvaraju dileme. Kosovo i Sjeverna Makedonija su imali dobre odnose saradnje, a sada je to dovedeno u pitanje", ukazao je Selmani.

Napominje i da je osnovna manjkavost, to što je posjeta morala da bude održana na državnom nivou i uz državne ceremonije, što bi bilo prihvatljivije.

"Imamo s jedne strane Albanace u Sjevernoj Makedoniji i podjeljenu opoziciju u kojoj nemaju strategiju i plan kako da zaštite opšte interese a sa druge strane neophodno je da se napravi otklon od 90-ih i nekih postupaka poput onih koje je povlačio albanski predsjednik Sali Berisha, sjećam se dobro kada on došao u Makedoniju ...", podsjeća Selimi.

Dodaje da se Kurti susreo sa albanskom opozicijom, ali da nije upoznao one koji imaju legitimitet Albanaca i naglšava da "to predstavlja povredu suvereniteta svih građana".

Izvor: Kosovo Online/Dukagjini