Jedina forma

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Arber Rexhaj kaže da se izbori na sjeveru Kosova mogu organizovati samo putem peticije, prenosi Telegrafi.

Kako kaže Rexhaj, to je jedina pravna forma kojom građani srpske zajednice u četiri sjeverne opštine mogu da dokažu svoje odbacivanje aktuelnih gradonačelnika i razlikovanje od tamošnjih kriminalnih grupa.

Rexhaj je zatražio od Evropske unije da povuče kaznene mjere protiv Kosova, dok je kritike opozicije na račun izvršne vlasti nazvao neosnovanim.

"Uvijek smo govorili da građani Srbije, ako zaista ne prihvataju aktuelne predsjednike opština, to treba da urade legalno, a ne preko kriminalnih grupa koje ne samo da su protestovale, već su njihova djela bila varvarska. Tamošnji gradonačelnici žele da nastave sa radom, jer su izabrani glasovima građana. Nije želja gradonačelnika da napuste svoje funkcije. Ako tamošnji lokalni Srbi žele da njihovi gradonačelnici učestvuju na izborima, to se može organizovati putem peticije koju smo prihvatili", kazao je Rexhaj za KosovaPres.

Optimista je da će pismo zapadnih poslanika, u kojem se kaže da je potreban oštriji pristup Srbiji, uticati na faktor odlučivanja u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

"Tok međunarodnog faktora do sada je bio pritisak na Kosovo, uglavnom na dva nivoa, da se ukloni policija na sjeveru i da se nastavi sa slučajem Zajednice srpskih opština. Mislim da je i međunarodni faktor uvideo da mi nismo protiv Sjedinjenih Američkih Država ili drugih relevantnih međunarodnih faktora, ali to imamo zbog širenja suvereniteta i legaliteta širom zemlje, a posebno na sjeveru", naveo je.

Rexhaj kritikuje dosadašnji pristup međunarodne zajednice prema Kosovu jer se, prema njegovim riječima, ponašaju kao da su gospodari Kosova.

"Međunarodni pristup Kosovu bio je nepravedan. Nemamo gazdu, mi smo Kosovo, nezavisno, naravno uz pomoć SAD i NATO-a, bez kojih sloboda ne bi bila izvojevana. Međutim, u odnosu na sjever i ZSO, jasno smo istakli svoju doslednost. Čak i kada smo bili u opoziciji, bili smo radikalna opozicija, svakako koristeći sva demokratska sredstva da to zaustavimo. Naravno, pitam se kako su očekivali da tolerišemo korupciju, organizovani kriminal i Srbiju na Kosovu", naglašava.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi