Ministar za zajednice i povratak

Premijer Albin Kurti dugoročno želi dobro Srbima, a peticija za razriješenje gradonačelnika na sjeveru je pravno gledano jedini ispravni prijedlog, međutim za građane je najbolje da gradonačenici podnesu ostavke, izjavio je za RTK2 ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić. Rašić je u emisiji Razgovor rekao da se novim izborima otvara mogućnost za nove političke opcije na sjeveru Kosova.

Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić ocjenjuje da je Vlada stabilna, te da razume poteze premijera Albina Kurtija po pitanju sjevera i odnosa sa zapadom, jer štiti interese Kosova.

„Znam da premijer pokušava da radi dobre stvari i iskreno vjerujem da on dugoročno strateški misli dobro Srbima“, dodao je Rašić.

Kurti je neko ko se drži slova zakona i prijedlog peticije građana na sjeveru kojom bi bile zatražene ostavke gradonačenika je jedini ispravan, smatra Rašić.

„Ako tražite da sada po sadašnjem zakonu način kako bi pravno moglo da se desi da otvorite prostor novim izborima to je u ovom slučaju jedini način“, rekao je Rašić.

Međutim, tvrdi da bi ostavke proaktivno djelovale na građane.

„Ostavke bi bile najbolje moguće rješenje jer bi dale dinamiku gledano iz ugla demokratskih vrijednosti i jačanja pluralizma“, naveo je on.

Rašić navodi da je ovo prilika da i druge političke stranke pored Srpske liste pokušaju da osvoje vlast i nešto urade za zajednicu.

„Ovo bi možda bio način da se stvori nova inicijativa koja bi bila uključena u normalne pravne tokove i učestvuje na izborima ovakve vrste“, istakao je Rašić.

Ministar Nenad Rašić kaže da ne bi bio iznenađen da Srpska lista ponovo bojkutuje izbore na sjeveru Kosova, a ukoliko ne bi bilo pritisaka očekuje nove kandidate i jedan značajan broj građana koji bi iskoristili pravo glasa. Prirodno je da u većinski srpskoj sredini Srbi budu gradonačelnici i nadam se da će na čelo opštine doći osobe kojima će problemi građana biti prioritet, zaključio je Rašić.