Bez kaznenih poena!

Kiša je proteklog vikenda pričinila materijalnu štetu na Onkološkoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra Kosova, a razlog je to što firme koje su dobile posao renoviranja krova te klinike nisu uspjele da završe radove na vrijeme, prenosi Radio Slobodna Evropa na albanskom jeziku.

Oštećenja su pretrpela i dokumenta pacijenata, nekoliko računara, plafoni i zidovi ordinacija, soba pacijenata koji se liječe od karcinoma na toj klinici, kao i kuhinju gdje se priprema hrana za pacijente.

Kiša je prodrla i u kabinet citostatika, gdje se priprema terapija za pacijente koji se liječe hemoterapijom, što je primoralo osoblje da izmješta materijal za pripremu terapije, dok su u jednoj od prostorija, gdje pacijenti primaju terapiju, zbog neprekidnog protoka vode, uklonjena dva bolesnička kreveta.

Sanacija oštećenja je započela, a pacijenti su morali da uz zvuke testera i čekića, primaju svoje terapije.

"Buka nas malo ometa, ali šta možemo da uradimo? I oni moraju da rade", rekao je za RSE jedan od pacijenta.

Za renoviranje klinike angažovane su dvije privatne firme, a na pitanje o radovima i šteti na klinici, predstavnici tih firmi su objasnili da je do prodiranja vode u ambulantu došlo jer glavno preduzeće, koje je pobjedilo na tenderu za renoviranje, nije donelo materijal za pokrivanje krova na vrijeme.

Međutim, glavno preduzeće je u komunikaciji koje je imalo sa nadležnima saopštilo da su preduzete mjere predostrožnosti, ali da je šteta nastala usled jakog vetra.

Nadzor nad radovima u nadležnosti je Ministarstva privrede, a Njomzaj Blakaj, menadžer projekata energetske efikasnosti, rekao je za Radio slobodna Evropa, da je u ugovoru o radovima precizirano da sve eventualne štete nastale tokom izgradnje preuzima kompanija koja je pobjedila na tenderu.

"Građevinska kompanija je nakon stvorene situacije rekla da će sanirati svu nastalu štetu", rekao je Blakaj.

To su potvrdili i predstavnici građevinskih kompanija.

Uprava Kliničke i Univerzitetske bolničke službe Kosova čeka da se izvrši tačna procjena štete.

U Klinici za onkologiju, već oštećenoj kišom, od početka godine do jula mjeseca pregledano je 30.000 ljudi, a u istom periodu potvrđena su 1.224 nova slučaja oboljelih od kancera.

U toj klinici je u 2022. godini pregledano 47.351 osoba, od čega je kod 1.736 dijagnostifikovan rak.

Klinika za onkologiju u Prištini je jedini centar na Kosovu, gdje oboljeli od raka dobijaju hemoterapiju ili druge neophodne tretmane.

U roku od 24 sata, u prosjeku, oko 400 pacijenata, koji dolaze iz različitih gradova Kosova, tamo dobije usluge, a često se dešava da pacijenti čekaju u redu satima da pronađu krevet za hemoterapiju.

Izvor: Kosovo online/Radio Evropa e Lire