Nepotreban potez

Izvršni direktor Asocijacije kosovskih opština Sazan Ibrahimi izjavio je za Gazetu blic da ne vidi razlog za donošenje administrativnog uputstva za smjenu gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru, jer se, kaže, postupak smjene može pokrenuti i na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi.

"Takav potez je nepotreban, jer imamo Zakon o lokalnoj samoupravi, koji u članu 72 navodi da se putem peticije može pokrenuti postupak za smenu predsjedavajućeg, ali koji neće nužno i biti smenjen“, rekao je Ibrahimi.

Dodao je da je Zakon o lokalnoj upravi vrlo jasan o tome kako opštine mogu ići na izbore.

"Zakon je čist kao suza, a to znači da nam ne trebaju administrativna uputstva. Čak ni član 72 Zakona ne zahtjeva izradu podzakonskog akta“, tvrdi Ibrahimi.

Zato smatra da se najavljenim administrativnim uputstvom pravi presedan koji se neće odnositi samo na sjeverne, već i na druge opštine.

Dodaje da to nije dobro ni za demokratiju, jer je Kosovo preuzelo demokratske principe iz Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

"I ne treba da otkrivamo toplu vodu", poručio je Ibrahimi.

Radna grupa koja priprema nacrt za izradu administrativnog uputstva za smjenu gradonačelnika u opštinama na sjeveru počela je sa radom, a samo uputstvo treba da bude završeno do 1. septembra.

Ono će predstvljati osnov za peticiju, koja zahtjeva potpis 20 odsto biračkog tijela, kako bi gradonačelnici bili smenjeni.

Inače, ministar administracije i lokalne samouprave Elbert Krasniqi rekao je ranije da Zakon o lokalnoj samoupravi ima mnogo nedostataka, i dosta prostora za izmjene, kao i da je se administrativno uputstvo izrađuje upravo na osnovu tog zakona.

Izvor: Kosovo online/Gazeta Blic