Ambasada SAD

Zabrana uvoza srpskih proizvoda na Kosovo biće 14. avgusta na snazi već dva mjeseca, a portparol ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Prištini je tim povodom za Kosovo Online izjavila da, pošto i Kosovo i Srbija teže evropskim integracijama, treba da preduzmu akcije "koje dalje promovišu slobodan protok robe preko svojih granica, a ne akcije koje ga ometaju".

"Kao što smo ranije rekli, podržavamo inicijative koje omogućavaju slobodan protok robe, usluga i ljudi, uz jačanje vladavine prava u čitavom regionu. Pošto i Kosovo i Srbija teže evropskim integracijama, obe zemlje treba da preduzmu akcije koje dalje promovišu slobodan protok robe preko svojih granica, a ne akcije koje ga ometaju", navodi se u odgovoru portparola ambasade SAD za Kosovo Online.

Iz ambasade takođe podsjećaju i na izjavu američkog državnog sekretara Antony Blinkena poslije telefonskog razgovora sa premijerom Albinom Kurtijem od 26. juna, i pozivaju Kosovo i Srbiju da izbjegnu akcije koje bi  mogle da se protumače kao eskalirajuće i da se odmah vrate dijalogu koji vodi Evropska unija.

"Kao što govorimo već neko vrijeme, i kao što je sekretar Blinken rekao nakon razgovora sa premijerom Kurtijem 26. juna, pozivamo i Kosovo i Srbiju da deeskaliraju tenzije, da izbjegnu akcije koje bi se mogle protumačiti kao eskalirajuće i da se odmah vrate dijalogu koji vodi EU. Očekujemo da Kosovo i Srbija u potpunosti sprovedu sve svoje obaveze iz Ohridskog sporazuma", navodi se u odgovoru na pitanje kakav je stav SAD, da li će mjera zabrane za srpske proizvode negativno uticati na nastavak očekivanog političkog dijaloga Beograda i Prištine, s obzirom na to da je izazvala značajne poteškoće za Srbe na Kosovu.

Odluka Vlade Kosova o zabrani uvoza srpske robe počela je da se primjenjuje 14. juna, iako prethodno nije zvanično saopštena, a predstavnici vlade narednih dana su obrazložili da je uvedena iz bezbjednosnih razloga. Prvobitna odluka odnosila se na zabranu ulaska kamiona sa srpskim tablicama na Kosovo, ali je potom promenjena tako da zabrana važi za ulazak na Kosovo samo kamionima koji prevoze robu porijeklom iz Srbije.