Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Tomáš Szunyog, govorio je u intervjuu za Radio Goraždevac o aktuelnoj političkoj situaciji i izazovima na Kosovu, ističući da je njegov mandat obilježila relativna politička stabilnost, ali da postoji mnogo faktora koji su stvarali izazov.

“Ovo je bio period relativne političke stabilnosti sa zapravo velikim brojem pitanja vezanim za donošenje zakona i reformi koje su uspešno sprovedene”, rekao je Szunyog, prenosi Radio Goraždevac.

On je naglasio da je Evropska unija stavila novi akcenat na proces proširenja za ceo Zapadni Balkan kao jedno od rješenja za izazove s kojima se suočava region. Takođe, istakao je važnost implementacije sporazuma postignutih kroz dijalog između Kosova i Srbije.

“Obe strane moraju više da se fokusiraju na sprovođenje dogovorenog”, istakao je.

Szunyog je izrazio nadu da će Kosovo i region nastaviti da napreduju ka evropskim integracijama i postizanju stabilnosti, te da će se dijalog između Kosova i Srbije ubrzati i dovesti do konkretnih rezultata.

Postoji način da se osigura bezbjednost bez obustavljanja trgovine između Kosova i Srbije

Juna prošle godine, Vlada Kosova donela je odluku o zabrani uvoza srpskih proizvoda, ističući bezbjednosne razloge kao osnovu za tu mjeru. Ova odluka je bila djelimično odgovor na eskalaciju napetosti na sjeveru Kosova, posebno nakon sukoba u Zvečanu krajem maja, kao i kidnapovanja tri pripadnika Policije Kosova koji su kasnije pušteni.

“Mislim da je ovo predstavljeno od strane Vlade Kosova ne kao zabrana trgovine, već kao bezbjednosna mjera, kao odgovor na bezbjednost. Naše tumačenje je da ovo treba da bude kratkoročna mjera a ne da traje nekoliko mjeseci, skoro godinu dana”, kazao je Szunyog.

Szunyog je izrazio uverenje da postoji više načina da se osigura bezbjednost bez potpunog obustavljanja trgovine između Kosova i Srbije.

“Mislim da postoje tehnički načini da se obezbjedi da se spreči nelegalno krijumčarenje robe i nadam se da je ovo nešto o čemu će se ozbiljno razgovarati”, kazao je.

U isto vrijeme, on je istakao da je Evropska unija prihvatila i predstavila novi plan rasta za region, koji naglašava važnost stvaranja regionalnog tržišta.

“Put do jedinstvenog tržišta je regionalno tržište, i ponavljam, slobodan promet robe je jedan od osnovnih principa Evropske Unije i trebao bi da se primjeni i ovdje”, naglasio je Szunyog u intervjuu za Radio Goraždevac.

Szunyog je takođe istakao da je EU spremna da pruži podršku regionu putem dodatnih finansijskih sredstava kako bi se olakšala regionalna integracija i put ka pristupanju EU.

Razočaran

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu, izrazio je zabrinutost zbog nedavne akcije kosovskih vlasti na sjeveru Kosova, koju vidi kao nekoordinisanu i neusaglašenu sa međunarodnom zajednicom.

“Ovo je akcija koja ne doprinosi deeskalaciji bezbjednosne situacije na sjeveru. Ovo svakako nije od pomoći. Ovo je nešto što nas je razočaralo.”

Na pitanje o sposobnosti Kosova da sprovede vladavinu prava na sjeveru Kosova, s obzirom da većinu stanovništva na tom području čini srpska zajednica, Szunyog kaže da vidi pozitivne pomake.

“Ako pogledate praktična pitanja, koja se tiču svakodnevnice, mislim da je na njih odgovoreno.”

On je istakao pozitivne korake ka priznavanju dokumenata i unapređenju bezbjednosti na sjeveru.

Kada je riječ o izgradnji povjerenja između kosovskih vlasti i građana na sjeveru Kosova, Szunyog je naveo da postoji napredak, ali da još uvijek ima prostora za poboljšanje.

“Imamo pitanje verifikacije diploma sa univerziteta u Sjevernoj Mitrovici… Takođe imamo prilično impresivan broj kosovskih Srba koji konkurišu za pozicije u policiji, ali i u drugim institucijama”, rekao je.

Potrebno je da poguramo obe strane da implementiraju sporazum

Šef kancelarije Evropske unije na Kosovu istakao je četiri ključna problema sa kojima se suočava Kosovo.

Prva dva problema odnose se na fundamentalne vrijednosti EU, poput demokratije, vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, dok se treći odnosi na ekonomski rast i četvrti na energetsku tranziciju i normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Na pitanje novinara o inicijativama za unapređenje dijaloga između Kosova i Srbije, Szunyog je istakao:

“Mi zapravo imamo sporazum… To će biti dio budućih potencijalnih pregovora o pridruživanju Kosova. Tako da mi imamo sporazum, potrebno je da poguramo obe strane da implementiraju sporazum.”

Uprkos postojanju sporazuma, Szunyog je izrazio frustraciju nedostatkom napretka u implementaciji.

„Moj kolega i prijatelj Miroslav Lajčak ima izreku da konje možeš da dovedeš do vode, ali ne možeš da ih nateraš da piju vodu. Tu smo gdje jesmo”, zaključio je Szunyog u intervjuu za Radio Goraždevac.