Zahtjeva odgovornost!

Potpredsjednica Demokratske partije Kosova Vlora Çitaku zatražila je od Specijalnog tužilaštva Kosova da hitno pokrene istragu protiv premijera Albina Kurtija i njegovog bliskog saradnika Ridvana Muharemija, prenosi Reporteri.

Çitaku je zatražila istragu nadležnih organa posle medijskih natpisa o tome da je u nabavku državnih rezervi, ali još neke afere poput ilegalne trgovine oružjem i nalaženja svjedoka protiv vođa OVK bio uključen posrednik Vlade, blizak Kurtijev saradnik, Ridvan Muharemi.

Ona je navela da bi Tužilaštvo hitno trebalo da reaguje, kako bi se razjasnila istinitost ovih tvrdnji.

Çitaku u je na konferenciji za medije rekla da u svijetlu otkrivanja novih činjenica, da postoje podaci da je još jednom Kurtijeva vlada povezana sa brojnim zloupotrebama i situacijama, koje ovoga puta nisu bile samo materijalne.

"Reakcija pravosudnih institucija mora biti hitna. Svi vi, poštovani novinari i dragi građani, čuli ste i videli, glasom i slikom, svjedočenje osobe koja je povezivala posrednika Kurtijeve vlade sa snabdjevanjem državnih rezervi Ridvana Muharemija i sa drugim pitanjima. Ilegalna trgovina oružjem, pronalaženje svjedoka protiv vođa OVK i nestanak političara PDK, bili su predmet ovog svjedočenja", rekla je Çitaku.

Ona je dodala da je zbog svega toga potrebna hitna istraga.

"Specijalno tužilaštvo Kosova mora hitno da djeluje na rasvjetljavanju istinitosti ovih tvrdnji, jer one više ne predstavljaju samo ogromnu korupciju u kojoj je ova Vlada uronjena, već i opasnosti koje ugrožavaju slobodu", istakla je Çitaku.  

Prema njenim riječima, ove izjave i postupci Ridvana Muharemija, prijatelja i saradnika premijera Kurtija, predstavljaju direktno miješanje u pravosuđe.

"Iznad svega, konkretni zahtjevi Ridvana Muharema da se pronađu "četiri katolička svjedoka" utiču na promicanje međureligijske i narodne mržnje i podjela u našoj zemlji. Da li je Ridvan Muharemi ikada bio u Đakovici, ili bilo ko ko mu je naredio da uputi takve zahtjeve? Stoga, pošto je pitanje ozbiljno, PDK takođe zahtjeva ozbiljne, odgovorne i brze akcije svih relevantnih pravosudnih institucija. Ovakve situacije ne smeju da prođu, a da se ne ispitaju, razjasne i onda, očigledno, ne budu kažnjene", naglasila je ona.

Çitaku je upitala "ko je ovlastio Ridvana Muharemija za ilegalnu trgovinu oružjem, ko ga je ovlastio da daje traži lažne protiv vođa OVK, ko je tražio od njega nestanak političara PDK, te koja je uloga Kurtija i drugih članova Vlade u ovim beskrupuloznim aferama".

"Naši zahtjevi od Tužilaštva su jasni. Odmah i hitno pokrenuti istragu o najnovijim navodima dotičnog svjedoka. Odmah i hitno započeti istragu protiv Ridvana Muharemija, predstavnika Vlade Kosova. PDK traži da premijer Kurti, čije je ime usko povezano sa nedavnim izjavama, bude pod istragom zbog antidržavnih i antinacionalnih pitanja. Danas za čitav pravosudni sistem nema važnije teme od hitnog istraživanja cijele ove situacije. Građanima je potrebno pojašnjenje i odgovornost svih koji su uključeni u ovu sramnu aferu. PDK zahtjeva istragu i odgovornost. Ništa više i ništa manje“, zaključila je Çitaku.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri