Poslanica LDK-a

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Doarsa Kica-Xhelili protivi se ideji vlade za formulisanje administrativnog uputstva za smjenu predsjednika opština u sjevernim opštinama, koje bi dalje vodilo ka izborima u tim opštinama.

"Paradigma o neophodnosti peticije u ime zaštite vladavine prava, a ne ostavke, ima za cilj administrativno uputstvo koje upravo ugrožava vladavinu prava kroz ustavne povrede. To nije samo dvostruki standard i nedemokratski, već ima opasnan potencijal za državu i kao takavo ga ne treba dozvoliti", napisala je ona na Facebooku.

Ona je kazala da je pitanje smjene gradonačelnika je vrlo jasno i navela da oni mogu da podnosu ostavke, čime se odmah otvara mogućnost nastavka novih izbora, što je, dodaje, bila preporuka LDK prije nekoliko mjeseci.

"Ova odredba podrazumjeva da zahtjev potpiše 20 odsto upisanih birača. Ako se podnese takav zahtjev, održavaju se izbori. Ako većina birača glasa za izlazak, onda se održavaju novi izbori. Shodno tome, u nedostatku ostavki, jedina opcija ostaje inicijativa/peticija iz člana 72. Zakona o lokalnoj samoupravi. Međutim, kada je riječ o članu 72, koji ostaje jedini primenjiv član u ovom smislu (u nedostatku bilo kog drugog zakona o ovim pitanjima), mogućnosti su potpuno ograničene", navela je ona.

Dodala je da član 72 ne daje dodatna ovlašćenja CIK-u, a još manje vladi da proširuje svoja ovlašćenja u određivanju bilo kog drugog oblika ili čak u razjašnjavanju konkretnih detalja u slučaju primjene člana 72.

Navela je da nijedno administrativno uputstvo ne može da odredi pitanje predstavke, jer je član 72. Zakona o lokalnoj samoupravi potpuno jasan u tome što propisuje da građani moraju da se izjasne "ZA "ukidanje zakona o lokalnoj samoupravi.

"Dakle, u konkretnom slučaju, uputstvo o kojem se govori bilo bi neustavno i nezakonito iz dva razloga: prvo, zato što takvo ovlašćenje za Vladu ili CIK ne postoji ni u jednom zakonu koji reguliše izbore i drugo, Vlada ne može da standardizuje izbornu materiju, jer to radi Skupština kroz Ustav i zakone, niti ja mogu da određujem pitanja inicijative koja su direktno povezana sa izražavanjem volje naroda", istakla je Kica-Xhelili.

Naglasila je da svako plebiscitarno izjašnjavanje o nekom pitanju znači oblik referenduma, ali da je u ovom konkretnom slučaju mogućnost smjene gradonačelnika je predviđena peticijom građana.

Kazala je da ako Vlada ili CIK izađu sa takvim uputstvom, velike su šanse da će ono biti neustavno.

"Konačno – činjenica da s jedne strane institucije Kosova izražavaju spremnost za nove izbore, ali sa druge strane Vlada ne izražava spremnost za razgovore sa gradonačelnicima opština koji dolaze iz Samoopredjeljenja da razjasne neophodan politički efekat koji dolazi sa rezignacijom, pokazuje da se ovdje traži kupovina vremena. Zašto žele da kupe vrijeme, to mogu da razjasne samo uključeni akteri", zaključila je ona.

Izvor: Kosovo Online