Druga faza povlačenja policije

Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajćak pozdravio je "prvu zajedničku sigurnosnu procjenu" policije Kosova, EULEX-a i KFOR-a dogovorenu u Bratislavi.

"Ovo je važan korak ka punoj deeskalaciji tenzija na sjeveru Kosova", napisao je Lajčak na Twitteru (preimenovanom u X) u četvrtak, 3. avgusta.

Prethodno je Policija Kosova saopštila da je sigurnosna situacija na sjeveru dobra, te da će od petka započeti druga faza povlačenja policije iz i oko opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Dogovor su 10. juna postigli specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak i zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi.

“Prema zajedničkoj procjeni Policije Kosova, Eulex-a i Kfor-a, sigurnosna situacija unutar i oko objekata opština na sjeveru je dobra”, navodi se u saopštenju i dodaje da će od petka početi povlačenje još 25 odsto pripadnika policije.

Kosovo je prethodno već povuklo 25 odsto specijalaca unutar i oko opština na sjeveru, kako je predviđeno sporazumom o deeskalaciji.

Tenzije na sjeveru Kosova su podignute krajem maja kada su gradonačelnici uz pomoć policije ušli u opštinske zgrade, čemu se usprotivilo lokalno srpsko stanovništvo.

Srbi, koji čine većinu stanovništva na sjeveru Kosova, bojkotovali su posljednje aprilske izbore i ne prihvataju rezultate, odnosno nove gradonačelnike koji dolaze iz redova albanske zajednice.

Oni svakodnevno protestuju ispred opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku sa zahtjevom da gradonačelnici ne dolaze na posao i da se sa sjevera povuče specijalna jedinica Policije Kosova.