Potpredsjednica PDK

Potpredsjednica PDK Vlora Çitaku osudila je korupciju i skandale koji prate Vladu Kosova i koji su pogodili većinu sektora i institucija, prenosi Reporteri.

Çitaku je danas je na konferenciji za novinare rekla da je odbrana Vlade i premijera od ovih afera neshvatljiva i pozvala tužilaštvo da ispita svaki slučaj o kome su mediji izvještavali.

"Kao što ste videli za ovo vrijeme, spisak korupcije ove Vlade svakim danom je sve veći. Medijski izvještaji pokazuju da eksponenti partijske države nisu napustili nijedan sektor bez širenja mreže korupcije, uključujući i ono najvažnije: struju, pšenicu i naftu. Juče smo videli i prijave zloupotrebe sredstava koja su namjenjena zajednicama, a igrom slučaja se ispostavilo da su ljudi koji su imali koristi članovi porodica ministara ove Vlade. Mnogi od njih nisu imali ni najmanju predstavu za šta su ta sredstva utrošena", rekla je Çitaku.

Ona je dodala da se premijer i članovi Vlade "brane histeričnim napadima na tužilaštvo i medije".

"Pozivamo nadležne institucije, policiju i tužilaštvo, da hitno istraže sve poslove ove Vlade i ne dozvole uništavanje i gubitak dokaza: kao što su izgubili naftu i žito", naglasila je ona.

Çitaku je rekla da Kurtijeva vlada nije objavila rat korupciji, već novinarima koji otkrivaju slučajeve korupcije.

"Ambasador Martin Berishaj nastavlja da bude na funkciji, uprkos otkrivenim činjenicama koje ga povezuju sa pronevjerom miliona eura. Nagip Krasniqi, osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja, prijatelj premijera Kurtija, uprkos hapšenju, samo je suspendovan sa funkcije. Rozeta Hajdari, koja je otkupljivala pšenicu od građevinskih firmi, a pšenica nikada nije stigla na Kosovo, i dalje je na funkciji. Pet ministara, zamjenika ministara i mnogi drugi zvaničnici, u mnogim institucijama, danas su pod istragom Radne grupe za borbu protiv korupcije u policiji", podsjetila je Çitaku.

Rekla je da niko od spomenutih nije snosio odgovornost i da Vlada nije objavila rat korupciji već novinarima, koji otkrivaju korupciju i koji to istražuju.

Çitaku je naglasila da audio-snimci objavljeni u medijima otkrivaju veliki pritisak koji na državnu upravu i državne službenike vrše državni funkcioneri te da oni time da krše zakon.

"Svakim danom sve više se ruši oreol moralne superiornosti, koje je Samoopredjeljenje kao partija čistih ruku tvrdila da ima. Činjenice govore da su to bile samo prazne fraze. Na audio snimcima se čuje i veliki pritisak koji se vrši na državnu upravu i državne službenike, da ne poštuju zakon, već da ga krše. Dok se afere povećavaju, zloupotreba službenih dužnosti pogađa sve institucije ove Vlade, a posljedice, nažalost, trpe građani", istakla je ona.

Naglasila je da su rast cijena, nezaposlenost i siromaštvo tri najveća problema sa kojima se danas suočavaju građani na Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri