Diskriminacija

Unija sindikata obrazovanja, nauke i kulture Kosova reagovala je nakon usvajanja izmena Zakona o penzijskim šemama, navodeći da se time nastavlja diskriminacija, zamjerajući što se vlada nije konsultovala sa svim stranama na koje se izmene ovog akta odnose, preneo je Reporteri.

"Vlada Albina Kurtija, ohrabrena brojem glasova, nastavlja da donosi i mijenja zakone bez konsultacija sa stranama koje su pogođene ovim odlukama. To je slučaj i sa Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskim šemama koje finansira država", navode iz Unije sindikata.

Očekivali su, kažu, da će ih resorni ministar pozvati na razgovor, kako bi izneli svoje statove o predloženim izmenama, te su pripremili argumente, činjenice i konkretne prijedloge, koji bi, smatraju, doneli trajno i pravično rješenje za sve strane na koje ovaj zakon utiče.

Navode, međutim, da vlada nastavlja sa "pogrešnim pristupom i tvrdoglavošću".

Izmene su izglasane, dok diskriminacija traje, a rješenja su kratkoročna i nepravedna, navode iz Unije.

Dodaju da ove izmene utiču i na druge zakone, poput Zakona o statusu prosvetnih radnika iz '90-ih, koji je priznao sve one koji su radili u obrazovnom sistemu Kosova i prihvatio uplaćene doprinosne od školske 1989. godine do oktobra 1999. godine, kada je završena školska godina, produžena odlukom tadašnjih kosovskih vlasti.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri