Ne shvata da situacija

Bivši zamjenik ministra spoljnih poslova Kosova Anton Berisha ocjenio je, povodom predstojeće posjete američke delegacije Kosovu, da Americi i EU sada nije potrebna dodatna kriza na Zapadnom Balkanu, te da je cilj dolaska zvaničnika iz Vašingtona da pokušaju da ubede Kosovo da kriza nije u interesu samog Kosova, kao što nije ni u interesu američke politike.

Na Kosovu će 30. i 31. jula boraviti podsekretar u Ministarstvu odbrane SAD Dereck Cholet, a prema pisanju kosovskh medija, sa njim će na Kosovo doći i senator Chris Murphy, te nekih od članova Senata za nacionalnu bezbjednost SAD. Oni će na Kosovu imati odvojene sastanke sa predsjednicom Vjosom Osmani i premijerom Albinom Kurtijem.

Berisha je za ABC news istakao da Kosovo, na čelu sa Kurtijem, namjerno ne shvata da situacija na Kosovu nije pitanje samo za Kosovo, već za region, pa i šire, to je, kaže, i američko i evropsko pitanje.

"Americi i EU sada ne treba dodatna kriza na Zapadnom Balkanu i ulažu sve napore da ubede Kosovo da kriza nije u interesu ni Kosova, niti američke politike. Vjerujem da su to poruke koje će delegacija ponoviti, ali očekujem da odu i malo dalje, i predoče posljedice koje ne samo Kosovo, već i politički akteri mogu imati, ako nastave sa ovom igrom izazivanja kontinuirnih kriza", rekao je Berisha.

Kada je riječ o stavu Albina Kurtija da bi za raspisivanje izbora trebalo prvo da budu ukinute sankcije EU, konstatovao je da Kurtija - ne zanimaju dobri odnosi Kosova sa EU i SAD.

"On ovom igrom igra svoj pseudopatriotizam, tipično suverenističkim terminima, ’bitkom sa Srbijom’..., ali u suštini njegovo rezonovanje pokazuje da nije zainteresovan da stvori situaciju u kojoj bi Kosovo moglo da ide napred. U tom smislu, Kurti sada proizvodi krizu za krizom", rekao je Berisha.

Izvor: Kosovo online/ABC news