Deeskalacija

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi je ocijenio da ne bi trebalo raspisivati vanredne izbore u opštinama sa srpskom većinom na sjeveru dok Evropska unija ne ukine kaznene mjere.

Bislimi je 24. jula u razgovoru s novinarima u Prištini, rekao da očekuje saopštenje EU o ukidanju mjera prema Kosovu, a nakon što je u Bratislavi postignut dogovor o deeskalaciji situacije na severu.

EU je krajem juna uvela mere protiv Kosova zbog ignorisanja poziva da preduzme korake ka smirivanju tenzija.

U međuvremenu su Bislimi i specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak, 10. jula, potvrdili dogovor o deeskalaciji a dan kasnije predstavili korake: povlačenje 25 odsto policije iz i oko opštinskih zgrada na severu, organizovanje vanrednih lokalnih izbora krajem leta i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa.

Bislimi sada kaže da je pitanje raspisivanja vanrednih izbora "unutrašnji problem Kosova", te da nije siguran da postoji pravna osnova za tako nešto.

Međutim, predsednica Kosova Vjosa Osmani je ranije rekla da zakoni Kosova dozvoljavaju nove izbore, ukoliko 20 odsto birača na severu potpiše peticiju.

Prema Bisljimijevim rečima, izbori bi mogli da se raspišu ukoliko bi albanski gradonačelnici podneli ostavku, ali je podvukao da Vlada neće tražiti to od njih.

Vladajuću većinu na Kosovu čini Pokret Samoopredeljenje premijera Albina Kurtija. Ova stranka ima svoje gradonačelnike u dve opštine sa srpskom većinom na severu, Severnoj Mitrovici i Leposaviću.

Druge dve, Zvečan i Zubin Potok, vodi Demokratska partija Kosova.

Diplomatski izvori Radija Slobodna Evropa u EU su ranije naveli da će ukidanje kaznenih mera zavisiti od implementacije dogovora i obaveza koje je Priština preuzela.