Izbori što prije

Član PDK Zenun Pajaziti kaže da je svaki dan rada Vlade Albina Kurtija štetan za Kosovo nakon svih afera i narušenih odnosa sa međunarodnim saveznicima, prenosi Teve1.

“Mislim da ova vlada nanosi štetu Kosovu svaki dan. Smatramo da izbori treba da se održe što prije. Sigurni smo da su građani sada svijesni, i da će svaka druga opcija, osim promjene vlasti, biti štetna”, kaže Pajaziti.

Priznaje da trenutno opozicija nema dovoljnu većinu za rušenje Vlade, ali poziva na raspuštanje Skupštine ili ostavku Kurtija.

“Prvo, nemojte očekivati da će PDK sa dugogodišnjim iskustvom i jasnim političkim i demokratskim orijentacijama, pokušati da ruši vlast silom. Mi nemamo takve afinitete. S druge strane, nemamo dovoljan broj poslanika, ali pozivamo Kurtija da prizna da ne može da upravlja državom i da što prije izađe na izbore. Molimo sve aktere koji imaju priliku da pomognu u kreiranju prevremenih izbora, da to učine", navodi Pajaziti.

Prema njegovim riječima, Kosovo je blokirano iznutra i izolovano na međunarodnom planu.

On kritikuje većinu u Skupštini zbog bahatog ponašanja prema opoziciji, i dodaje da se oni kao stranka nikada tako neće ponašati.

Pajaziti dodaje da je zbog odluka koje je Kurti doveo po pitanju sjevera, kosovsko društvo na gubitku.

“Ova vlast je orijentisala zemlju samo na političke probleme na sjeveru. Vidite ko je ovdje gubitnik, to je kosovsko društvo i građani Kosova. Postojao je zahtjev međunarodnih partnera, SAD i EU, da Kurti ne preduzima mjere za registarske tablice. Posljedice su i dalje prisutne, a nakon što su Srbi napustili institucije. On je organizovao izbore koji nisu regularni i sada pristaje da se ponovo organizuju novi. Ali šteta nije samo materijalna, već politički nenadoknadiva”, zaključuje Pajaziti.

Izvor: Kosovo Online/Teve1