Deeskalacija

Zemlje EU uvele su kaznene mjere za Kosovo nakon što vlada premijera Albina Kurtija nije poslušala zahtjeve EU i SAD da smiri sukobe na sjeveru zemlje poslije najgorih sukoba u posljednjih deset godina. EU neće ukinuti političke i ekonomske sankcije Kosovu osim ako vlada ne deeskalira tenzije sa etničkim Srbima, izjavio je u utorak izaslanik EU Miroslav Lajčak tokom posjete Kosovu, piše Reuters.

Mjere uključuju zaustavljanje posjeta kosovskih zvaničnika EU i obustavljanje velikog dijela ekonomske pomoći EU maloj balkanskoj republici, a Brisel je upozorio na dalje mjere ako Kurti ne preduzme mjere na ublažavanju tenzija.

„Moja želja je da nema sankcija. Svrha ove misije je, naravno, i diskusije koju vodimo, da dođemo do faze kada će ove mjere biti zaustavljene“, rekao je Lajčak.

Dok je Kurti je u saopštenju istakao da je Lajčaku rekao da su "kaznene mjere EU protiv Kosova nepravedne i da dijalog čine asimetričnim".

Nasilje na sjeveru Kosova, gdje živi 50.000 Srba i čine lokalnu većinu, izbilo je krajem maja nakon što su gradonačelnici etnički Albanci preuzeli dužnost posle lokalnih izbora koje su bojkotovali Srbi zahtjevajući sprovođenje decenijskog sporazuma o većoj autonomiji.

U sukobima sa srpskim demonstrantima povređeno je oko 30 vojnika mirovnih snaga NATO-a koji su branili tri zgrade opština na sjeveru Kosova.

Lajčak je rekao da EU takođe želi da Srbija, kojoj su Srbi na sjeveru Kosova i dalje odani, 15 godina nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost, djeluje konstruktivno kako bi ublažila krizu ili se suočila sa kaznama.

„Evropska unija je jasno stavila do znanja da ima spremne sankcije i za Srbiju i da će one biti sprovedene ako države članice odluče da Srbija ne ispunjava zahtjev EU“, rekao je Lajčak.

Sjedinjene Države i Evropska unija, glavni saveznici Kosova, uglavnom smatraju Kurtija odgovornim za tenzije na sjeveru jer je postavio četiri gradonačelnika etničkih Albanaca u njihove kancelarije uz policijsku zaštitu uprkos primjedbama lokalnih Srba.

Izvor: Reuters/Kosovoonline