Nekadašnji savjetnik bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija, Ismail Syla smatra da predsjednica Kosova Vjosa Osmani nije zadovoljna antiameričkom politikom premijera Albina Kurtija, ali da nema hrabrosti to da kaže, preneo je Albanian post.

"Ona nema hrabrosti zbog obaveza koje možda ima prema Kurtiju. Osmani je svakako nezadovoljna ovom antiameričkom intonacijom koju su proizveli Albin Kurti i njegovi ministri koji se rugaju SAD“, kaže Syla.

Smatra da je Osmani "slaba predsjednica".

"Ona još uvijek nije uspjela da se distancira od Kurtijeve antiameričke politike, koja je za nju politička beda, jer su odnosi SAD i Kosova na ivici propasti", kaže Syla.

Za potpredsjednika Demokratskog saveza Kosova Lutfija Hazirija njeno ćutanje je odobravanje Kurtijeve politike.

"Abdixhiku je poslao pismo predsjednici u kojem traži pojašnjenje o prekidu vežbe 'Branilac Evrope 23' i o sankcijama EU. Ćutanje je odobravanje, ali ustavna uloga predsjednice je nadstranačka. Abdixhiku je zatražio da predsjednica pojasni svoju procjenu sankcija“, naglasio je on za Albanian post.

Haziri naglašava da šef države ne treba da bude povezan ni sa jednom političkom strankom, već mora da vrši sopstvenu ustavnu ulogu "protiv ovakvog razvoja događaja".

S druge strane, za bivšeg ministra za evropske integracije, a sada člana rukovodstva PDK, Bekima Çollakua predsjednica je u kontinuitetu dokazivala da "nije u stanju da razmišlja" i donosi odluke u skladu sa državnim interesima.

"Umjesto toga, ona je odlučila da ispuni interese stranke na vlasti, koja u posljednje vreme šalje jasne signale autokratskog ponašanja", rekao je Çollaku.

Prema njegovim riječima, "ova ozbiljna situacija" ima tendenciju da se pogorša, ako političke i intelektualne elite odluče da ćute i ne rade ništa.

"U tom scenariju, rizikovaćemo da potpuno izađemo iz naše evroatlantske putanje i ostanemo izolovana i vjerovatno propala zemlja. Ovo je najgori scenario u kojem se trenutno nalazimo“, rekao je Çollaku.

Çollaku kaže da Kurti treba odmah da podnese ostavku, dok bi predsjednica, u koordinaciji sa političkim partijama, treba da raspiše vanredne parlamentarne izbore.

Ističe da je "imperativ" da postoji aktivna reakcija društva da se zaustavi dalja degradacija državnih institucija i imidža zemlje u međunarodnoj areni.

"Ova šteta koju ova dva lidera nanose Kosovu i njegovim građanima svakako može imati dugoročne posljedice u našim naporima da ostvarimo viziju evroatlantskih integracija Kosova, odnosno članstvo u EU i NATO“, dodao je on.

Bivši ministar smatra da će ovaj period vlasti Kurtija i Osmani ostati upamćen kao period uvođenja političkih i ekonomsko-finansijskih sankcija od strane EU i SAD Kosovu, zbog neodgovornog ponašanja.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post