Očekuje nas dugo ljeto

"Ne djeluje da je Vlada Kosova iole spremna da prihvati političko rješenje za rješavanje krize na sjeveru Kosova, pa samim tim i današnja posjeta premijera Luksembuga i Holandije Kosovu, kao i najavljeni dolazak specijalnog predstavnika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka neće imati bilo kakve pozitivne efekte na promjenu stava Vlade Kosova”, kazala je u Jutranjem program RTK2 novinar Milica Andrić-Rakić.

Andrić-Rakić kaže da mjere koje je preduzela EU, Vlada Kosova posmatra na kontraproduktivan način, stoga je, kako kaže, jako teško zamisliti da bi posjeta dvojice premijera mogla nešto ozbiljnije da izmeni.

"Mišljenja sam da smo pred jednim veoma dugim ljetom, potencijalno i jeseni i da ćemo imati nerazjašnjenu krizu na sjeveru Kosova, gdje ćemo prosto lagano tonuti u dublju krizu, dok ne dođe do neke eskalacije i bezbjednosnog rješenja, ne vjerujem da ćemo dobiti političko rješenje u ovoj situaciji”, kazala je Andrić-Rakić.

Posjetu specijalnog predstavnika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka Rakić komentariše:

"Već postoje konkretni koraci, taj plan u tri tačke koji je EU iznela još 30. maja, tu se ništa nije promjenilo, to su i dalje očekivani koraci i to ponavljau svi iz međunarodne zajednice, dakle ne samo 27 članica EU, to je i stav OSCE-a, SAD-a i mnogih drugih međunarodnih organizacija prisutnih na Kosovu. On (Lajčak) će doći i ponoviti te iste zahtjeve, pretpostavljam da će i odgovor biti isti. Zaista ne djeluje da mjere koje su preduzete mogu da promjene kurs Vlade Kosova, tako da ne mislim da ćemo imati nešto dodatno iz ove posjete”, ocjenjuje Andrić-Rakić.

Milica Andrić-Rakić dodaje da se o normalizaciji odnosa na sjeveru Kosova ne može govoriti sve dok se ne povuku gradonačelnici iz opštinskih zgrada.