Stav analitičara

Ambasador SAD na Kosovu Jeff Hovenier izjavio je da što je više stranih trupa na Kosovu, manje je vlasti Kosova nad njim, a govoreći o situaciji na sjeveru istakao je da postoji velika opasnost da kako je naveo, stranci uspostave de fakto, a možda čak i de jure protektorat nad sjeverom Kosova.

Komentarišući izjavu američkog ambasadora na Kosovu Jeffa Hoveniera, Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative naglašava da bi eventualno uspostavljanje protektorata na sjeveru bio najgori mogući scenario za Kosovo, dodajući da bi eventualna eskalacija nasilja dovela do toga da Međunarodna zajednica razmotri  ovakvo rješenje.

„Svakako jeste nešto do čega može doći ako se rasplamsa nasilje, a u situaciji koju imamo trenutno na terenu to je zaista moguće. Mislim da je to Međunarodna zajednica shvatila i mislim da je njihova procjena da životi KFOR – ovih vojnika nisu vrijedni prava na vladavinu ljudi koji su osvojili 100 i 150 glasova", smatra  Milica Andrić Rakić.

Lider Građanske inicijative Zubin Potok Milija Biševac smatra da je u ovom momentu uspostavljanje neke vrste protektorata na sjeveru, s obzirom na okolnosti najbolje moguće rješenje.

„Građani ovde apsolutno nemaju nikakav problem s tim što je on Albanac, ali sam ja kao jedini odbornik napustio da vladi Kosova jasno stavimo do znanja da moramo da razgovaramo i da moraju da saslušaju ljude koji žive ovdje i koji godinama tpe institucionalne pritiske od strane vlade Kosova i da ne treba da vuče jednostrane poteze. Kažem, podržavamo to što se Međunarodna zajednica uključila i izjave ambasadora da mora da se zaustavi ovo nasilje“, tvrdi Biševac.

Politički analitičar Blerim Burjani ne vidi rješenje problem u uspostavljanju neke vrste protektorata. Kako je rekao takav pojam u pravnom smisu više ne postoji.

„Postoje uvijek neke druge solucije, a to su uvijek politička rešenja. Ja mislim da nema nekih novih rješenja, o tome šta bi se moglo raditi na sjeveru. Tamo funkcioniše Međunarodna zajednica, tamo funkcioniše EU i neće se dogoditi ništa eksplicitno što se do sada nije čulo. Svi znamo da na sjeveru treba da se pronađe neko političko rješenje, i da se zaustavi ono što se trenutno radi“, rekao je Burjani.