Izvještaj revizora

Četiri ministarstva Kurtijeve vlade tokom 2022. godine isplatila su skoro 400.000 eura, na ime plata, integrisanim pripadnicima "Civilne zaštite“, organizacije koju je Vlada Kosova prije nekoliko dana proglasila za terorističku, piše portal Paparaci.

Kako se navodi u tekstu, na osnovu Briselskog sporazuma iz 2015. godine, pripadnici organizacije srpske zajednice "Civilna zaštita" bili su integrisani u institucije Kosova, a Vlada Kosova je 29. juna proglasila "Severnu brigadu" i "Civilnu zaštitu" terorističkim organizacijama.

Kancelarija revizora Kosova saopštila je, kako piše Paparaci, da je Ministarstvo kulture, omladine i sporta (MKOS) od januara do avgusta 2022. godine isplatilo više od 70.000 eura na ime plata za 20 bivših pripadnika "Civilne zaštite". MKOS je u avgustu 2022. doneo odluku da obustavi plate ovim zaposlenima, jer nije bilo dokaza o kontinuitetu u radu.

Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine (MIPT) je izdvojilo skoro duplo više od MKOS za integrisane pripadnike "Civilne zaštite". Troškovi tokom 2022. godine za ove službenike, koji, kako se navodi, nisu ni odlazili na posao, bili su 127.298 eura.

"Odlukom br. 06/39 od 22.07.2015. godine, Vlada Kosova je usvojila usaglašene zaključke Briselskog sporazuma za normalizaciju odnosa između Republike Kosovo i Republike Srbije o integraciji kadrova iz bivše 'Civilne zaštite'. Ovom odlukom MIPT je angažovao 25 radnika srpske zajednice kako bi ih integrisao u sistem Republike Kosovo. Ovi zaposleni nisu radili za MIPT od 2016. godine. Shodno tome, prema potvrdama nadležnih, nije bilo dokaza o kontinuitetu u radu za iste. Izdatak za 2022. godinu za plate zaposlenih za ovu kategoriju iznosio je 127.298 eura", navodi se u izvještaju Revizora.

Takođe, i Ministarstvo unutrašnjih poslova uplaćivalo je novac za integrisane pripadnike "Civilne zaštite", za koje je izdvojeno 101.474 eura, a prema izvještaju revizora, oni ni u ovom Ministarstvu nisu obavljali nikakvu akrivnost.

I Ministarstvo prosvete, nauke i tehnologije, je prema izvještaju Revizora, izdvojilo 68.227 eura za plate 32 nekadašnja pripadnika "Civilne zaštite" koji nisu imali definisane radne prostore niti su obavljali poslove u ovom resoru.

Izvor: Kosovo Online/Paparaci.com