Mišljenje analitičara

Iako međunarodni predstavnici smatraju da će doći do deeskalacije situacije na sjeveru, poznavaoci prilika na Kosovu još uvijek ne mogu da preciziraju kakve će posljedice biti ukoliko dođe do primjene kaznenih mjera EU prema Kosovu.

Mjere koje je predložila Evropska komisija odnose se na metode koje bi trebalo da preduprede eventualne sankcije prema Vladi Kosova, ocjenjuje analitičar Alen Meta.

“Evropska unija je trenutno suspendovala dio sredstava, fondova koji su namjenjeni Kosovu, i kao rezultat toga su neka mala ograničenja koja Unija namjerava da postigne na terenu, kako bi građani Kosova počeli da vrše pritisak na Vladu. Vjerujem da će ove mjere dati rezultat na terenu, to znači održavanje izbora i vraćanje u normalu na sjeveru Kosova. Možda ćemo imati i neke nove mjere, ili će uslijediti povlačenje postojećih”, rekao je rekao je politički analitičar Alen Meta.

Ljubomir Stanojković nema prevelika očekivanja od uvođenja sankcija jer je, prema njegovom mišljenju, i pored poteza Srbije, odluka o zabrani uvoza još uvijek na snazi.

“Ne očekujem previše od uvođenja sankcija, jer one nemaju nekog uticaja u kratkom vremenskom periodu. Imamo situaciju da su puštena tri kosovska policajca iz zatvora u Srbiji, a još uvijek u ovom momentu nemamo informaciju da je Vlada Kosova promjenila odluku vezanu za uvoz robe iz Srbije”, rekao je analitičar Ljubomir Stanojković.

Ova politička kriza nastala je zbog mnogih problema smatra Blerim Burjani.

“Godinama je situacija ista, to znači da Evropska unija nije našla dobar odgovor, što znači da politika EU treba da se mijenja, građani srpske nacionalnosti na Kosovu treba da imaju veliki uticaj na svoj život, u dogovoru sa Prištinom, što podrazumijeva pronalaženje rješenja unutar Kosova. Ne može više Srbija da predstavlja Srbe sa Kosova, ovo je pogrešna politika, do sada je bilo sve pogrešno”, smatra analitičar Blerim Burjani.

Od kosovske vlasti se, prema pisanju medija, traži da novoimenovani gradonačelnici na sjeveru svoju funkciju obavljaju sa alternativnih mjesta, kao i povlačenje pripadnika policije iz opštinskih zgrada i ukidanje zabrane uvoza robe porijeklom iz Srbije.