Rasmislite!

Alijansa za budućnost Kosova zatražila je od premijera Albina Kurtija da razmisli o međunarodnim zahtjevima za deeskalaciju situacije na sjeveru jer, kako navode, tamo stvorena klima ide u prilog Srbiji, prenosi Teve1.

Iz stranke Ramusha Haradinaja traže od Kurtija da krene napred i da sanira svu štetu koju je naneo Kosovu na međunarodnom planu.

Potpredsjednica AAK, ujedno i poslanica u Skupštini Kosova, Time Kadrijaj kaže da je Kosovo zastalo u procesu evropskih integracija i međunarodnih mehanizama, kao rezultat populizma premijera Albina Kurtija.

"Trenutna situacija ne odgovara Kosovu. Kosovo treba da se kreće u procesu evropskih integracija i međunarodnih mehanizama, da se kreće u evroatlantskoj agendi. Ovakav stav odgovara samo Srbiji, a ne Kosovu. Dakle, gospodin Kurti mora da razmišlja u skladu sa stvorenom situacijom i mora da pokuša da popravi sve štete koje je naneo Kosovu", kaže Kadrijaj.

Govoreći o sastancima premijera Kurtija u četvrtak u Briselu sa visokim predstavnikom EU Josepom Borrellom, Kadrijaj kaže da Kurti mora da pronađe rješenje za situaciju na sjeveru, pri čemu ističe da mora u potpunosti da primeni sporazum dogovoren u Briselu i Ohridu.

"Upravljanje je i odgovornost. Na osnovu toga, gospodin Kurti je takođe preuzeo odgovornost za vođenje države i ne bi trebalo da se bavi ovakvim populizmom i iskopavanjima kao što on radi. On mora da bude lider koji radi za dobro Kosova i građana, pošto u ovom obliku ne pomaže procesu", navodi Kadrijaj.

Dodaje da je Kurti prihvatio sporazum i obećao da će taj sporazum primeniti na sastanku koje je imao u Briselu i Ohridu.

"Videli smo da su i naši saveznici izjavili da će primjenom ovog sporazuma biti očuvan suverenitet i integritet, gdje neće imati treću vlast i da će se poštovati Ustav. To su garancije i ono što tražimo od ove vlade je transparentnost sa građanima, medijima i Skupštinom", rekla je Kadrijaj.

Potpredsjednica AAK izražava zabrinutost zbog posljedica sa kojima se Kosovo može suočiti usled situacije na sjeveru.

"Prvi put da Kosovo dobija upozorenja i sankcije od Evropske unije, ali i od Sjedinjenih Američkih Država. Isključivanje iz Defender 2023 je kriza između odnosa Kosova sa SAD. Žao mi je što su ti kosovski vojnici mjesecima trenirali da budu dio ovog takmičenja. Na kraju ove obuke veliki dio vojnika je sertifikovan i mi bismo kao Kosovo bili bliže NATO-u nego što smo sada. Isključenje je ozbiljan događaj, zatim sankcije koje imamo od EU, da neće biti sastanka osim sastanaka na kojima će se razgovarati za deeskalaciju situacije", kazala je.

Naglašava da namjerna izolacija Kosova od strane Kurtija i njegove stranke ne odgovara građanima.

"Bila je i reakcija Evropske unije i SAD da se kosovski policajci bezuslovno puste. U ovom slučaju ne želim da krivim samo Vladu Kosova za eskalaciju situacije, već podstrekača u ovom slučaju. Nedostatak koordinacije sa našim saveznicima je doveo do takve situacije i sada su sve strele usmjerene na Vladu Kosova i gospodina Kurtija za stvaranje takve krize. Na sastancima koje imamo, svjetski zvaničnici govore da su vojnici Kfora povređeni zbog takvog populizma, a onaj ko je podstrekač je i dalje kažnjen", navodi Kadrijaj.

Za izglasavanje nepovjerenja Vladi Kosova, kako kaže, intenzivno se radi na obezbjeđivanju 61 poslanika za svrgavanje premijera Kurtija.

"Opozicija uvijek traži smenu vlade. Legitimno je ispravno da izvršna vlast suprotstavi stvorenu realnost procesima. Ako pogledamo dvije godine Kurtijeve vlade, Kosovo nije postiglo ništa ni u jednom sektoru, naprotiv, idemo unazad sa odmerenim postupcima ove vlade. Pored toga, tražili smo da gospodin Kurti što prije ode kući, bolje je za njega i građane Kosova. Za prijedlog je, znate, potreban 61 glas, nije da smo to već rekli i da nismo radili u tom pravcu. Ali, mi kao opozicija nemamo 61 glas za smenu ove vlade, zato radimo na tome da obezbjedimo 61 glas, a kada ih obezbjedimo, biće procesuiran predlog za izglasavanje nepovjerenja Kurtijevi vladi", navodi Kadrijaj.

Izvor: Kosovo online/Teve 1