Mišljenje analitičara

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je danas da je obavješten da bi naredni sastanak na visokom nivou u Briselu, mogao da bude održan 22. ili 23. juna, ali je dodao da je još neodlučan da li će učestvovati. Kazao je da će sačekati posjetu šefa Kancelarije za vezu Kosova u Beogradu ambasadora Jetisha Jasharija zatvoru u Kraljevu u kome se nalaze trojica kosovskih policajaca, nakon čega će doneti odluku da li će ići na sastanak u Brisel.

Fadil Lepaja, politički analitičar iz Prištine, u izjavu za program na srpskom jeziku Radio Kosova 2, kaže da su prvi koraci u pravcu spuštanja tenzija na sjeveru, oslobađanje kosovskih policajaca od strane Srbije, ali i omogućavanje ulaska na Kosovo kamiona sa srpskom robom.

Lepaja, istovremeno, ocenjuje da krizne situacije na terenu ne idu u prilog normalizaciji odnosa kojima teže i kosovska i srpska strana.

On dodaje da trenutnu krizu na sjeveru Kosova proizvodi Srbija, koja ne želi da sprovede dijelove Briselskog i Ohridskog sporazuma. Takođe, smatra da se čak i organizovanjem novih izbora neće ništa promeniti, jer Srbi ne žele da se integrišu u kosovske institucije.

Miodrag Milićević, izvršni direktor nevladine organizacije “Aktiv” iz Sjeverne Mitrovice od najavljenog sastanka u Briselu očekuje najsvrsishodnije angažovanje međunarodne zajednice, koje bi doprinelo smirivanju tenzija na sjeveru Kosova.

On u izjavu za program na srpskom jeziku Radio Kosova 2, navodi da kriza na sjeveru Kosova predugo traje i da se dodatno produbljuje i usložnjava.

On ocjenjuje da je kriza nastala kao posljedica izostanka preventivnih mera koje su trebale biti preduzete prije svega na političkom planu i u procesu dijaloga. Milićević smatra da je sada, kada je već došlo do eskalacije na terenu, neophodna odlučnija akcija međunarodnih predstavnika na Kosovu.

“U prvom redu mislim na KFOR, koji će sprečiti fizičke sukobe, a onda i na sve ostale relevantne predstavnike međunarodne zajednice, a to su Kvinta i Evropska unija, koje su najpozvaije da posreduju u smirivanju ove izuzetno napete situacije”, kaže Milićević.

On izražava zabrinutost zbog ponašanja premijera Kosova Albina Kurtija i ministra unutrašnjih poslova Xhelala Sveçle, koji su, kako kaže preuzeli sudsku vlast u svoje ruke, ignorišući pritom Ustav i svoja zakonska ovlašćenja.