Šok bombe

Portparol policije Kosova za sever Veton Elshani potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da su tokom noći odjeknule detonacije u blizini stanica u Zvečanu i Sjevernoj Mitrovici.

Elshani kaže da su najverovatnije u pitanju šok bombe. Nema povređenih, a oštećeno je jedno policijsko vozilo.

Portparol policije navodi da je otvorena istraga, ali da nema osumnjičenih.

Tenzije na severu Kosova, naseljenom većinom Srbima, porasle su poslednjih tri nedelje. Počele su 26. maja, kada su novi albanski gradonačelnici opština na severu, uz asistenciju kosovske policije, ušli u zgrade opština, uz protivljenje tamošnjih Srba.

Tenzije su kulminirale 29. maja, kada su se u Zvečanu srpski demonstranti sukobili sa pripadnicima NATO misije na Kosovu, KFOR. U sukobima je povređeno na desetine ljudi s obe strane.

Takođe, Policija Kosova je 13. juna izvršila akciju u Severnoj Mitrovici, gde je uhapsila Milluna Millenkovića. Ministar unutrašnjih poslova Dželal Svečlja (Xelal Sveçla) rekao je da se uhapšeno lice sumnjiči da je jedan od organizatora događaja u Zvečanu 29. maja.

Dan nakon toga srpske snage su na severu zemlje uhapsile trojicu pripadnika kosovske policije, akciju koju je Vlada Kosova opisala kao otmicu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pre dan da nijedan vojnik i nijedan policajac iz Srbije nisu ušli preko granice sa Kosovom. On je rekao da je srpska policija uhapsila trojicu kosovskih policajaca 1,8 kilometara od granice.

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti) odbacio je tvrdnje Srbije da su kosovski policajci prešli granicu i ušli na njenu teritoriju.

Takođe, Vlada Kosova saopštila je da su pooštrene granične kontrole sa Srbijom. Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je "cilj bezbednost, a bezbednost počinje na granicama".

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je u četvrtak da će pozvati predstavnike Kosova i Srbije naredne nedelje u Brisel, na hitan sastanak za upravljanje krizama.