Potpredsjednik AAK-a

Potpredsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi ocjenio je da premijer Albin Kurti djeluje tvrdoglavo, pošto ne sluša međunarodnu zajednicu o povlačenju policijskih jedinica iz opštinskih zgrada na sjeveru, prenosi Teve1.

Isufi kaže da ako Kosovo želi evropske integracije onda mora postojati koordinacija sa državama saveznicama.

"Vjerujemo u njegovu nespremnost da sarađuje sa međunarodnim faktorom na Kosovu, koji je takođe uticao na nezavisnost. Ako želimo integracije moramo da budemo koordinisani sa međunarodnim partnerima, jer je to jedini način da idemo napred. Smatramo da ad hok akcije koje sprovodi vlast da bi skupila političke poene za posljedicu imaju stanje anarhije na severu", rekao je Isufi.

On kaže da SAD imaju savez sa Kosovom, a ne sa jednom osobom, aludirajući na premijera Albina Kurtija.

"Smatramo da SAD računaju na Kosovo sa ljudima koji imaju prijateljske odnose sa SAD i ne povezuju ga sa pojedincem ili ličnošću, već sa interesom Kosova i to se mora ojačati, stoga Vlada Kosova ovo mora da vidi kao alarmantno za postupke koje je on do sada uradio“, rekao je Isufi.

Dodaje da ne bi bilo dobro da Kosovo bude kažnjeno zbog nepromišljenih postupaka.

"Videli smo i druge primjere u svijetu kada se dešavalo da su se protivili i da nisu bili oprezni u odnosu sa saveznicima, ali znamo i posljedice koje su zbog toga imali. Ne smatramo da je potrebno da bilo koja od ličnosti sa Kosova bude proglašena "personom non-grata" ili da Kosovo bude kažnjeno zbog nepromišljenih postupaka, stoga smatram da se ono što je oduvijek nameravalo postiže sa prijateljima i direktnijom, usaglašenijom komunikacijom posebno sa SAD, Kosovo će pobjediti i treba da imamo Kosovo kao cilj, a ne uske političke interese", zaključio je Isufi.

Izvor: Kosovo Online/Teve1