Opasno je i pogrešno

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi izjavio je da je izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak napustio ulogu posrednika, prenosi Koha.

"Mislimo da je Lajčak doprineo da dođemo do ove tačke gde jesmo, napustio je svoju ulogu posrednika i bavi se donošenjem odluka što je veoma opasno i pogrešno. Načinom na koji je zamišljao sljedeće korake bio je prva osoba koja se odrekla Briselskog sporazuma, odnosno prelaska sa sporazuma o normalizaciji, na sporazum o pridruživanju", rekao je Bislimi gostujući na KTV.

Bislimi je rekao da su kosovske vlasti upozorile Lajčaka da se vrati svojoj ulozi "i da napravi dobar plan implementacije, koji je fer i izbalansiran, a ne onaj koji zadovoljava Vučićeve interese", prenosi Koha.

Dodao je da je Kosovo opredjeljeno za dijalog, ali da ne može da slijedi zahtjeve Srbije "odričući se svog unutrašnjeg suvereniteta

"Vlada Kosova ne može da kaže da, zarad međunarodnih interesa da Srbija napusti rusku orbitu, žrtvujemo svoj suverenitet, ne bismo onda bili vlast koja zaslužuje da bude na vlasti. Poručujemo da ako postoji volja međunarodne zajednice da uvede kaznene mjere Kosovu, one će biti izrečene bez obzira na naše odluke", dodao je Bislimi.

Bislimi je rekao da zahtjevi za smjenu novih gradonačelnika na sjeveru nisu zapravo zahtjevi međunarodnih predstavnika.

"To je zahtjev koji ima prvobitnog vlasnika Srbiju."

Komentarišući navodne međunarodne sankcije Kosovu, Bislimi je rekao da bi tom slučaju "Kosovo postalo prva zemlja o kojoj se govori da će biti kažnjena jer je primenila zakon".

Bislimi napominje da će Kosovo ostvariti svoje ciljeve na sjeveru "u partnerstvu sa međunarodnim partnerima".

"Vlada je u koordinaciji sa međunarodnim partnerima, da do kraja da razradimo naše stavove i zabrinutosti i da stavimo do znanja da smo spremni da idemo do maksimuma kako bismo izašli u susret interesima međunarodne zajednice, bez uticaja na suverenitet", ponovio je Bislimi.

Bislimi smatra da je evropski emisar za dijalog Miroslav Lajčak "napustio svoju ulogu posrednika", dodajući da se Vlada osjeća "veoma zabrinuto zbog činjenice da u ovom trenutku postoji mala volja nekih ljudi koji su uključeni u proces dijaloga da se zabrinutost Kosova shvati ozbiljno, i da su nekako podređeni strateškim interesima koji imaju veze sa Beogradom i sa ratom u Ukrajini".

Bislimi je dodao da se situacija na sjeveru Kosova kreće ka normalizaciji.


Bislimi odgovorio Hillu


Nakon što je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Christopher Hill kritikovao premijera Albina Kurtija, rekavši da postoje problemi sa njim, Bislimi je postavio pitanje "kako se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić može opisati da je dobar partner ako je prekršio dogovor".

"Imamo Kurtija koji kaže da želi da potpiše sporazum i da strane sprovedu sporazum. Zapad treba da cijeni posvećenost Kosova da će, u okviru ustavnih uslova, postojati demokratske institucije koje promovišu i štite građane na sjeveru", poručio je Bislimi.


Zajednica opština sa srpskom većinom ne može bez načelnog dogovora


Bislimi je rekao da ne može biti Nacrta ZSO, bez načelnog dogovora.

"Rekli smo, nacrt je proizvod kada se zna značaj. Ne možemo reći da gradimo kuću, a da se ne dogovorimo da li će biti dvospratnica ili trospratnica. Sve dok nema načelnog dogovora, ne može biti ni nacrta. Spremni smo da što više radimo na izradi statuta koji će se baviti potrebama samoupravljanja srpske manjine", izjavio je Bisliimi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore