Poslanik VV-a

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Adnan Rustemi kaže da je kroz kosovsku verziju Nacrta statuta ZSO obezbjeđena njena osnova, ali da se kroz dijalog mora pronaći način za realizacijuu, piše Telegrafi.

Rustemi je izjavio da Vlada Kosova radi na pronalaženju odgovarajućeg mehanizma koji garantuje srpskoj zajednici odgovarajući nivo samoupravljanja.

On je dodao da posrednici u dijalogu treba da budu jasni i da se vrši sprovođenje svake tačke, a ne da se fokusiraju samo na član 7 koji govori o ZSO.

"Posvećeni smo, konstruktivni i kreativni da pronađemo adekvatan mehanizam koji srpskoj zajednici garantuje odgovarajući nivo samoupravljanja, u skladu sa evropskom praksom, a posebno sa Okvirnom konvencijom o manjinskim pravima Savjeta Evrope. Mi smo dali osnovu i sada je to dio dijaloga i sastanaka koji će se odvijati u funkciji konkretne realizacije. Osnova je predstavljena i jasna je, ali strane moraju da se dogovore”, naglasio je Rustemi.

On je naveo da bi polaganje zakletve gradonačelnika u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu moglo biti izazovnije od polaganja zakletve gradonačelnika Sjeverne Mitrovice Erdena Atiqa, ali da je to zakonska obaveza.

„Polaganje zakletve izabranih gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru Kosova je zakonska obaveza. Polaganjem zakletve počeće da funkcioniše lokalna vlast koja će pružati usluge svim građanima bez razlike. Veoma je važno, i bilo bi korisno, da novoizabrani gradonačelnici vode računa o sveobuhvatnom, nediskriminatornom pristupu. Uključiti građane bez obzira na etničku pripadnost, čak i u njihove upravljačke timove i njihove lokalne odgovornosti. Polaganje zakletve u još tri opštine na sjeveru može biti izazovno. Pristup treba da bude pažljiv, ali odlučan u pogledu sprovođenja Ustava i zakona Kosova”, izjavio je Rustemi.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi