Normalizacija odnosa

Bivši glavni pregovarač u dijalogu Kosova i Srbije Avni Arifi izjavio je da je je član 7 Sporazuma o normalizaciji koji govori o Zajednici srpskih opština, opasniji nego raniji sporazumi, piše RTV Dukađiini.

„Samouprava je opasnija nego što je bila ranije, jer dok su u prethodnim sporazumima postojali neki nacrti kako bi Zajednica mogla da se razvija, sada nema toga“, naveo je Arifi.

On je rekao da je u vrijeme kada je Skupština Kosova usvojila sporazum, ZSO bila dio tog sporazuma, a onda se popozicija usprotivila, jer je vjerovala da je to protiv Ustava Kosova.

Arifi je dodao da je od suštinskog značaja da se u narednim danima Vlada i institucije Kosova pobrinu za dva pitanja.

„Prvo je da se pozabave odgovornošću za bilo kakvu potencijalnu eskalaciju, a drugo je da se ništa ne preduzima bez koordinacije sa zemljama Kvinta i sa SAD“, istakao je Arifi.

Prema njegovim riječima, greška počinjena zbog kratkoročne pobjede donosi dugoročne posljedice, navodeći da se to vidi i po odluci o registarskim tablicama.

„Kurtijeva vlada mora da odustane od načiina djelovanja po kome stvara izborne pobjede, ali usput i dugoročne posljedice. Bilo bi veoma pogrešno da u ovoj fazi nema koordinacije sa međunarodnom zajednicom, jer će posljedice na kraju platiti Vlada Kosova, institucije i građani Kosova“, rekao je Arifi.

Izvor: Kosovo online/RTVDukađini