Poslanica VV-a

Poslanica Samoopredjeljenja Arberesha Kryeziu-Hyseni kritikovala je specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka zbog izjave nakon sastanka sa premijerom Albinom Kurtijem u Prištini "da između dvije strane može doći ili do normalizacije ili konfrontacije", i istakla da je to trebalo da kaže prilikom posjete Beogradu.

Kryeziu-Hyseni je za Telegrafi rekla da je Srbija strana koja ne vodi razgovore u smeru normalizacije odnosa.

"Imam kritike na Lajčakov pristup Kosovu, jer ako on svojom izjavom traži ili sukob ili normalizaciju, to treba da se ističe u Srbiji, a ne na Kosovu. Ako postoji strana koja blokira proces i ima tendenciju da situaciju dovede do sukoba, to je Srbija", rekla je Kryeziu-Hyseni.

Ona kaže da je Kosovo pokazalo otvorenost da prihvati francusko-njemački prijedlog i da je spremno da  razgovara o svakoj tački.

Prema njenim riječima, EU sada ne može da nametne blokade i sankcije Kosovu jer ta strana ne pravi probleme u procesu dijaloga.

"Sasvim je jasno ko sprečava dijalog između strana i ko traži dijalog samo o pitanju koje je u njihovom interesu. I za Kosovo i za Srbiju ima mnogo važnijih pitanja o kojima se može razgovarati, nije Zajednica jedina važna tema", rekla je ona.

Kryeziu-Hyseni je rekla da je tačno da je EU ponudila 16 modela za formiranje ZSO, i sada se mora izabrati onaj koji je najpogodniji za implementaciju na Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi