Viša predstavnica USAID-a

Viša predstavnica USAID-a Samantha Power izjavila je da je na sastancima sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednicom Vjosom Osmani uočila rješenost da u cjelini sprovedu Ohridski sporazum, ali da postoji oklijevanje kada je riječ o formiranju Zajednice srpskih opština, te izrazila nadu da će u sljedećoj fazi dijaloga kosovska strana dati konkretne prijedloge, prenosi Reporteri.

U intervjuu za ATV, Power je rekla da je sada kritična faza u kojoj se očekuje da Kosovo i Srbija daju konkretne prijedloge.

Ističe da su i Kurti i Osmani veoma odlučni da se Ohridski sporazum sprovede u cjelini.

"Sada ulazimo u kritičnu fazu u kojoj čekamo da obe strane daju vrlo konkretne prijedloge kako bismo došli do zajedničkog stava. Mislim da je važno imati na umu da dolazimo iz perioda kada se mislilo da neće biti dijaloga, prije svega da nema dijaloga bez međusobnog priznanja. Čak i sada, tokom ovih razgovora, postoji nevoljnost da se angažuju u vezi Zajednice. Ti razgovori su već počeli i još su konceptualni, bez fokusiranja na detalje, ali smo optimisti da će u sledećoj fazi kosovska strana izaći sa konkretnim predlozima", rekla je Power.

Naglašava i da su SAD bile jasne da ne treba stvarati dodatni nivo vlasti na Kosovu i da izvršna ovlašćenja nisu nešto što se predviđa za Zajednicu srpskih opština, te da bi ona trebalo da bude u skladu sa Ustavom Kosova.

"Mislim da su SAD bile vrlo jasne u vezi sa stavom, a to je da ne treba stvarati dodatni nivo vlasti i da izvršna vlast nije nešto što se tu predviđa. Riječ je o opštinskim funkcijama koje se već obavljaju u drugim dijelovima Kosova. Dakle, razumem osjetljivost oko tog pitanja, zabrinutost koja postoji, posebno kada se razmatraju neki unapred dati prijedlozi. Opet, što se tiče stava SAD o mestu koje Zajednica treba da ima u Ustavu Kosova i vladajućoj strukturi na Kosovu, to je vrlo jasno", kazala je Power.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri