Nezavisnost od fosilnih goriva

Premijer Albin Kurti je danas zajedno sa ministarkom ekonomije Artanom Rizvanolli i direktorkom USAID-a Samanthom Power objavio početak aukcije za izgradnju solarnog parka na Kosovu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Kurti je pozvao domaće i međunarodne kompanije da se odazovu. 

"Sada je nesporno da je energetska sigurnost i nacionalna sigurnost. Put ka kome idemo je put nezavisnosti od fosilnih goriva autokratskih država, koje su imale koristi od energetske zavisnosti Evrope. Rastuća opasnost od klimatskih promena čini ovu potrebu još hitnijom", rekao je Kurti.

On je zahvalio Sjedinjenim Državama na pomoći u ovoj oblasti, rekavši da je to moćan saveznik koji se pokazao u pogledu ukupnog razvoja i izgradnje demokratije na Kosovu.

"Živimo u najkritičnijim decenijama brzog razvoja energetike, se rame uz rame sa razvijenim zapadnim zemljama suočavamo sa razvojem energetike. Ovu aukciju najavljujemo u veoma važnom trenutku za našu zemlju, kada činimo jedan od glavnih koraka ka zelenoj tranziciji i ka najvećim ulaganjima u naš energetski sektor u posljednjih nekoliko decenija”, naveo je Kurti.