EU neiskrena

Profesor političkih nauka Afrim Hoti ocjenio je da Kosovo kasni sa svojom spoljnom politikom i da je Vlada Kosova morala da predloži nacrt Statuta Zajednice srpskih opština prije onog koji je Upravljački tim predstavio 2. maja u Briselu, prenosi Koha.

Hoti je na KTV rekao da prijedlog Upravljačkog tima za ZSO ne bi ni bio stavljen na sto da je postojao prijedlog kosovske strane.

"Suočavamo se sa posljedicama nemara koji smo godinama pokazivali. Kosovski prijatelji su davno rekli da Kosovo ne treba da ostane u odbrambenoj poziciji, već da nešto predlaže. Kasnimo, a kašnjenje nije vezano samo za Kurtijevu vladu, to je vezano za nekoliko posljednjih vlada koje smo imali, posebno u spoljnoj politici. Šta god da je preduzeo zvanični Beograd, bavili smo se posljedicama", rekao je on.

Hoti smatra i da Evropska unija nema istu poziciju prema Kosovu i Srbiji.

"Najviše me brine nedefinisana pozicija EU. EU nema istu poziciju prema Kosovu i prema Srbiji. Imam utisak da se ova nedefinisana pozicija EU prenosi čak i na pregovarački proces. Da su SAD ili Velika Britanija ili Njemačka posrednici, koji jasno i glasno kažu da pregovarački proces mora da se završi obostranim priznanjem, onda bi situacija bila potpuno jasna jer znamo cilj. EU se do sada pokazala neiskrenom i neozbiljnom“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore