Politički analitičar

Politički analitičar Afrim Hoti kaže da odnosi Kosova i SAD nisu kao što su bili ranije, da je premijer Albin Kurti pod pritiskom Bidenove administracije i da se to neće promjeniti ni ukoliko bi poslije američkih izbora novi predsjednik bio Donald Trump.

"Kurti nema punu podršku ni sadašnjeg rukovodstva SAD ili ona nije barem pokazana. Činjenica je da se on ne dokazuje kao kooperativan ni kao lider koji će stati iza njihovih političkih stavova. Zbog prepreka koje je Kurti stvorio, odnosi Kosova i SAD nisu kao što su bili ranije, tako da ne očekujem neke promjene", kaže Hoti za Kosovo onlajn.

Povodom izjave Kurtija da je "mogući povratak Donalda Trumpa u Bijelu kuću zabrinuo lidere evropskih zemalja, ali i Kosovo", Hoti kaže da ne strahuje samo Kurti već svi politički lideri Nato članica.

"To dolazi zbog pozicije koju je Donald Trump imao za vrijeme svog prvog mandata, posebno što se tiče obaveza i podrške Natoa. Imajući to u vidu, svi evropski lideri iskazali su svoj strah da bi sljedeći mandat Donalda Trumpa mogao da kreira nekakvu konfuziju među velikim silama, a ako bi velike sile bile pod takvim uticajem onda bi svakako bilo posljedica i po manje države i onda je očito da bi premijer Kosova bio takođe u veoma teškoj poziciji zajedno sa drugim liderima malih država. Jer ako će Donald Trump doći na vlast, situacija će biti nekako nepredljiva pošto niko neće znati tačno kakav će biti mandat ili struktura Natoa u budućnosti", navodi Hoti.

O tome da li bi u slučaju pobjede Trumpa njegova administracija nastavila tamo gdje se stalo sa Vašingtonskim sportazumom kada je riječ o odnosima Kosova i Srbije i koliko bi Kosovo i Zapadni Balkan bili u fokusu Vašingtona, Hoti kaže da bi to bio interes i Kosova i Srbije.

"Definitivno će prethodni sporazumi doći na vrh dnevnog reda. Ne možda kao što su to bili nekada jer su okolnosti sada drugačije. Ranije nije bilo rata u Ukrajini ni između Izraela i Hamasa i svjetska politička agenda se promjenila, tako da će političko rukovodstvo slediti novi put, ali uvijek imajući na umu i zadržavajući fokus na Zapadnom Balkanu", kaže Hoti.

Izvor: Kosovo Online