Profesor međunarodnih odnosa

Profesor međunarodnih odnosa Arben Fetoshi rekao je da je sporazum postignut u Ohridu 18. marta između Kosova i Srbije postavio određene kriterijume na osnovu kojih je, navodi, Beogradu danas jasno da bez normalizacije odnosa sa Prištinom ne može da napreduje ka članstvu u EU, prenosi Koha.

Fetoshi je rekao da će bez postizanja pravno obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije biti teško predvideti brzu integraciju obe strane u EU.

"Bez zaključenja pravno obavezujućeg sporazuma koji znači potpunu normalizaciju kosovsko-srpskih odnosa, biće teško predvideti brži korak ka EU integracijama, ne samo za Kosovo već i za Srbiju i region. Treba da se radujemo činjenici da je Ohridski sporazum postao kriterijum za Srbiju u smislu poglavlja 35, a to znači da bez normalizacije odnosa sa Kosovom Srbija ne može brzo da ide ka članstvu u EU, sa druge strane", rekao je Fetoshi.

Prema njegovim riječima, Evropska unija treba da se približi zapadnobalkanskom bloku.

"EU bi morala da se približi zapadnobalkanskom bloku, jer ako bi Srbija postala članica EU, mogli bismo se suočiti sa istim problemom kao i na početaku pregovora sa Sjevernom Makedonijom, zbog prepreka koje postavlja Bugarska kao država članica EU. Da bi se izbjegla ovakva problematična situacija kojom je Balkan generalno zatrpan zbog istorijskog nasljeđa, mislim da bi najbolji pristup bio u bloku", rekao je on.

Fetoshi je naveo da je danas Kosovo u "naprednijoj fazi" u pogledu usklađivanja sa EU.

"Danas imamo napredniju fazu u smislu usklađivanja Kosova sa EU ako govorimo o završetku procesa vizne liberalizacije i ako govorimo o prvom važnom koraku za članstvo Kosova u EU. Ovo su važni pokazatelji koji daju veći podsticaj procesu integracije Kosova u EU. Članstvo Kosova u Savjetu Evrope bila bi najveća pobjeda Kosova", zaključio je Fetoshi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore