Čekamo odluku ministra Krasniqija

Kandidati koji su na izborima održanim 23. aprila izabrani za gradonačelnike četiri opštine na sjeveru Kosova još ne znaju kada će položiti zakletvu i stupiti na funkciju, piše Gazeta express.

Novoizabrani gradonačelnik opštine Zubin Potok Izmir Zeqiri rekao je da su razgovori još u toku i da čekaju da se oglasi ministar za lokalnu samoupravu Elbert Krasniqi.

"U kontaktu smo sa ministrom i Skupštinom opštine da donesemo zajedničku odluku o datumu polaganja zakletve. Nismo još odredili datum. Mi smo u konsultaciji sa ministrom i zauzećemo zajednički stav o tome. Vjerujem da ćemo u toku ove nedjelje odlučiti o datumu”, rekao je Zeqiri.

Ministarstvo administracije i lokalne samouprave, na čelu sa ministrom Elbertom Krasniqijem, se za sada ne oglašava.

Analitičar Artan Muhaxhiri izražava skepticizam u pogledu napretka procesa i dodaje da je vlada morala da analizira situaciju na sjeveru prije održavanja izbora.

"Nažalost, četiri gradonačelnika koja su izabrana u budućnosti očekuju problemi jer neće moći u potpunosti da obavljaju svoju funkciju. Ali sada ostaje da vlada izvrši pritisak na međunarodnu zajednicu da utiče na beogradske zvaničnike i postigne novi modus koji bi normalizovao situaciju na sjeveru Kosova. Ideja je da su gradonačelnici tu za sve građane”, kaže Muhaxhiri.

Prema rezultatima izbora održanih 23. aprila, u Sjevernoj Mitrovici i Leposaviću pobjedili su kandidati Pokreta Samoopredjeljenje - Erden Atić sa 533 osvojena glasa i Lulzim Hetemi, koji je dobio 100 glasova. U opštini Zubin Potok izabran je kandidat Demokratske partije Kosova Izmir Zeqiri sa 197 glasova, a u Zvečanu takođe kandidat ove partije Ilir Peci, koji je dobio 114 glasova.

Zeqiri je ranije poručio da ne može da pristupi zgradi opštine u Zubinom Potoku.

Iz EU su od vlasti na Kosovu zatražili da se ponište mandati gradonačelnika na izborima 23. aprila i da oni ne polože zakletvu.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express