Traži se rješenje

Predsjednik Asocijacije kosovskih opština Sazan Ibrahimi rekao je da se Vlada Kosova i premijer Albin Kurti ne bave problemima na lokalnom nivou, prenosi Koha.

Ibrahimi je naveo da je na posljednjem sastanku koji su održali sa predstavnicima vlade, Kurti obećao da će na zabrinutosti koje su opštine iznele odgovoriti pismeno, ali se to nije dogodilo, zbog čega je Asocijacija zatražila novi sastanak.

„Postoji niz pitanja za koja gradonačelnici traže rješenja. To su porez na imovinu, procedure zapošljavanja, lična primanja i budžet opština“, naveo je Ibrahimi.

Prema njegovim riječima, pored toga, preduzete su i druge radnje koje nisu u interesu opština.

„Na sastancima koje smo do sada imali sve ove zabrinutosti su iznete, na posljednjem sastanku 23. januara premijer je obećao da će sve te zabrinutosti izneti na nivou Vlade i odgovori će biti dati pismeno, ali se to nije desilo. Naprotiv, preduzete su neke radnje koje su išle na štetu opština“, rekao je Ibrahimi.

On je naglasio da o postupku oslobađanja od plaćanja poreza na imoviinu moraju da odučuju opštine, a ne centralni nivo, i da takav odnos prema lokalnim samoupravama do sada nije viđen.

„Uvijek prije donošenja odluka za svaki zakon koji je uticao na nadležnosti opština, opštine su konsultovane. Sada su opštine zaobiđene tokom odlučivanja i zakočene su im investicije“, naveo je Ibrahimi.

On je dodao da su Ministarstvo finansija i Vlada blokirali sopstvene prihode opština, te da 37,5 miliona eura neutrošenih sredstava opština stoji na računima.

„Ova sredstva Vlada ne može da koristi, jer će time prekršiti Zakon o upravljanju javnim finansijama“, naveo je Ibrahimi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore