Politički analitičar

Politički analitičar Albert Krasniqi izjavio je za Indeks onlajn da je slab odziv građana na izborima u četiri opštine na sjeveru Kosova rezultat žurbe institucija i izostanka koordinacije sa međunarodnom zajednicom.

"Moramo da konstatujemo da je do ove institucionalne defunkcionalizacije lokalne uprave i drugih pravosudnih mehanizama došlo zbog nepromišljene akcije Vlade Kosova, nametanja postavljanja oznaka RKS i bez koordinacije sa međunarodnom zajednicom. Slab odziv građana na izborima je rezultat žurbe institucija koje su same htjele da urade neke procese koji se ne mogu raditi bez koordinacije sa međunarodnom zajednicom", rekao je Krasniqi.

Krasniqi kaže da, što se tiče pravnog aspekta, procenat učešća na izborima nije bitan.

"Procenat nije važan u pravnom smislu. Čak i jedan građanin da je izašao na izbore, ispunjavao bi zakonske uslove za ovjeru mandata”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, institucije koje proizilaze iz ovih izbora ne proizilaze iz volje građana i zato neće moći da vrše svoja ovlašćenja.

"Institucije, koje će biti uspostavljene nakon ovih izbora, neće imati mogućnost da prikupljaju poreze građana, niti da ulažu u ove opštine, jer ih lokalno stanovništvo neće prepoznati kao legitimnu vlast”, rekao je Krasniqi.

Sve ovo, prema njegovim riječima, biće samo improvizacija do sljedećih redovnih izbora na sjeveru Kosova.

"Period koji je ostao, dvije godine ili manje, biće samo improvizacija da sačekamo sljedeće i redovne izbore i politički dogovor, koji je neminovan između Kosova i Srbije u procesu dijaloga uz posredovanje EU”, rekao je Krasniqi.

Dodaje da je ovakva situacija stvorena i zato što Beograd kontroliše sjever Kosova.

"Jedna riječ predsjednika Vučića bila je dovoljna da svi građani na sjeveru bojkotuju izbore. I nije bila zasluga bezbjednosnih mehanizama da se izbori održe, već je Aleksandar Vučić zamolio građane da ostanu mirni i ignorišu ih“, ukazao je Krasniqi.

Prema njegovim riječima, sve je to "igra Kosova i Srbije", da vrate svoje pozicije u dijalogu.

"Srbija nije dozvolila održavanje ovih izbora, jer traži osnivanje Zajednice sa izvršnim ovlašćenjima. I sada mogu da budu u povoljnijoj poziciji, jer pokazuju da imaju efektivnu kontrolu nad ovim dijelom teritorije Kosova. A Kosovo je stavljeno u nepovoljniju poziciju u procesu dijaloga, posebno u raspravama koje će se voditi o Nacrtu statuta ZSO", rekao je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline