Razočarenje

Predsjednik Saveza sindikata zaposlenih u privatnom sektoru Kosova Jusuf Azemi izjavio je da radnici koje on predstavlja primaju zarade koje im ne garantuju ni puko preživljavanje, preneo je Reporteri.

Azemi je za T7 rekao da posljednji podaci Agencije za statistiku Kosova - da prosječna plata iznosi 300 do 400 eura, nisu tačni i ne odražavaju realno stanje.

"Ovi podaci nisu tačni i ne znam kome su ovakvi potrebni, jer tehnički, radnik koji čisti kabinet premijera i ministara ima platu od samo 180 eura. To je beda i ovo je beda. Ne znam zašto premijer i ministri ovo ne priznaju, ova plata ne garantuje ni preživljavanje za ove zaposlene", rekao je Azemi.

Osim toga, dodao je da mnogi radnici u privatnom sektoru nemaju ugovore, niti garanciju da će završiti mjesec na tom radnom mjestu.

Prema riječima ovog sindikalnog lidera, aktuelna vlast nije odgovorila ni na jedan od 25 zahtjeva koje su im uputili da se radnicima izađe u susret i razgovara o povećanju minimalne zarade, te da se zaustavi egzodus mladih.

"Ministar Murati vidi samo crne džipove, a ne vidi bedu radnika koji sa svojom platom ne mogu da dobiju ni tri obroka. Prošle godine smo predložili da minimalna plata bude 400 eura. Nije da su prethodne vlade ovo videle, ali smo seli sa njima i vodili dijalog, a sa ovom vladom ne možemo ni da razgovaramo, iako smo dali 25 zahtjeva i naše kancelarije su udaljene samo 20 metara", rekao je Azemi.

Kako je dodao, prije prošlih izbora, oko 90 odsto zaposlenih koji su dolazili u kancelariju Sindikata govorili su da će glasati za ovu vladu, a oni su sada, kaže, veoma razočarani i "izvinjavaju se što su glasali za ovu vlast".

Izvor: Kosovo Online/Reporteri