Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj kritikovao je premijera Albina Kurtija, nakon što je u Skupštini Kosova kritički govorio o odluci tužioca o određivanju pritvora direktoru KEK-a Nagipu Krasniqiju.

Haradinaj je na Facebooku napisao da bi Kurti, ako nastavi sa ovakvim akcijama, mogao da sklizne u diktaturu.

„Podjela vlasti je temelj funkcionisanja demokratskog sistema jedne države. Kada vlada napadne pravosudni sistem svoje zemlje, ta vlada ima ozbiljan problem“, ocenio je Haradinaj.

Istakao je kako nije na premijeru da sudi o postupcima tužioca.

„Premijer pravi ozbiljnu grešku kada sebi daje za pravo da sudi o postupanju tužioca, čak i ako sumnja u njegov rad. Klizi u diktaturu kada kaže da čovjek neće moći da postane glavni tužilac jer je to protiv njegove volje. Imenovanje glavnog tužioca se ne vrši po želji premijera. Bar ne u našem pravosudnom sistemu! Bojim se da je premijerov diskurs koji je danas iznesen na govornici Skupštine Kosova ne samo pogrešan, već ima i ozbiljne posledice po državu i pravdu”, napisao je Haradinaj.

Kako je poručio, Kurti bi trebalo da se distancira od neprestanih nasrtaja na tužilaštvo, jer će u suprotnom postati sinonim za autoritarnog premijera i, kako je dodao, "snosiće sve posljedice".

Izvor: Kosovo Online