Veliki problemi

Član Demokratskog saveza Kosova Berat Rukiqi smatra da Kosovu nedostaju kapitalne investicije, što izaziva velike probleme u ekonomiji, te takvom lošom politikom izvršna vlast ne utiče samo na javni, već i privatni sektor, prenosi Koha.

Rukiqi je izjavio da Vlada Kosova, na čelu sa Albinom Kurtijem, nema nijedan projekat koji bi uticao na ekonomiju.

"Pozitivan efekat kapitalnih investicija, na ekonomski rast, veći je od bilo koje druge komponente, a sa tim vlada takođe doprinosi onome što nam se pojavilo u izveštajima međunarodnih institucija, što se ekonomskog rasta tiče. Kosovo će imati najniži ekonomski rast u poslijeratnom periodu, kao rezultat nesposobnosti vlade da sprovede bar jedan važan projekat za ekonomiju zemlje. Ne govorimo o velikom broju projekata, već o tome da bar imamo primjer projekta kojih ima malo u cjelokupnoj ekonomiji zemlje. Mi nemamo takve projekte, ni u infrastrukturi, ni u energetici ni u podršci poslovanju, nego imamo povećanje poslovnog nezadovoljstva, sa birokratijom, koja utiče na privatne investicije", rekao je Rukiqi.

Prema njegovim riječima, Kurtijeva vlada nema dobru ekonomsku politiku, a ova situacija odmaže ekonomiji Kosova.

On je dodao da Vlada Kosova nije ni poslušala preporuke, koje su kontinuirano davali, kako bi se olakšao život građana Kosova.

"Mnogo je primera, počev od onoga što se nije poslušala ni jedna preporuka, čak i u smislu koeficijenta plata u javnom sektoru, sa druge strane nisu poslušali preporuke u vezi sa raznim politikama, kao što su: smanjenje PDV-a, smanjenje akciza na dati period za esencijalne proizvode, kao što su nafta i drugi, što je onda imalo uticaja na troškove života" dodao je Rukiqi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore