Izbori na sjeveru

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbi neće učestvovati na predstojećim lokalnim izborima u četiri opštine na severu Kosova i da vlast koja bude formirana posle njih neće imati legitimitet.

Upitan kako će biti Srbima na severu Kosova posle tih izbora 23. aprila, Vučić je u četvrtak, 6. aprila, rekao za RTS da će im biti "loše, kao pod okupacijom", jer će "vlast formirati kosovski premijer Albin Kurti".

"Kurti će od 24. aprila uspešno da vlada Severnom Mitrovicom, možete da mislite te vlasti i demokratije i legitimiteta sa dva odsto Albanaca koji žive tamo. Srbima će biti loše, kao pod okupacijom, kako bi im bilo, zato ljudi brinu. Šta mogu da uradim? Da uvedem tenkove? Ne mogu, ne možemo da pobedimo NATO, a i neću da ginemo. Hoću da rešavamo stvari mirnim putem, da idemo u normalizaciju", kazao je Vučić.

On je kritikovao i zapadne zemlje što "ćute" na činjenicu da Kurti ne želi da odloži lokalne izbore na kojima neće učestvovati Srbi, nakon što su u novembru napustili kosovske institucije.

Vučić je ocenio da je "taktika prištinskih vlasti da nikada ne sprovedu u delo Zajednicu srpskih opština (ZSO)" i da će "svakodnevno provocirati Srbe sa željom da Srbi nešto izazovu".

"Oni hapse momke, najsposobnije da se suprotstave njihovom delovanju na severu Kosova. Hoće da ostave sever Kosova bez onih koji su sposobni da im se suprotstave, da bi onda mogli na silu da upadnu i da zavladaju na taj način", rekao je Vučić za RTS.

Na pitanje gde će biti Kosovo na kraju njegovog predsedničkog mandata 2027. godine, Vučić je rekao da "misli da će biti u Srbiji i da ćemo mnogo da propatimo, posebno srpski narod na Kosovu i Metohiji".

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da institucije vrše sve pripreme za organizaciju vanrednih izbora 23. aprila u četiri opštine na severu Kosova: Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Gradonačelnici četiri severne kosovske opštine, kao i odbornici tamošnjih skupština, podneli su prošle godine ostavke na svoje funkcije u suprotnosti sa odlukom kosovske Vlade da ukloni nelegalne registarske tablice i zameni ih legalnim tablicama RKS.

Vanredni izbori u ovim opštinama trebalo je da budu održani 18. decembra prošle godine, ali su kosovske institucije bile prinuđene da ih otkažu jer su grupe građana tamo izazvale incidente.

Protiv organizovanja ovih izbora trenutno je najveći politički subjekt Srpska lista, stranka koja se nije prijavila Centralnoj izbornoj komisiji za učešće na vanrednim izborima 23. aprila.