Politički analitičar

Politički analitičar Artan Behrami ocjenio je, povodom početka suđenja bivšim liderima OVK u Hagu za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, da su optužbe, kao i ceo proces – politički, prenela je Ekonomija onlajn.

Behrami je za Ora news rekao da je to bio težak proces, koji je počeo prije dvije godine, navodeći da je Tužilaštvo donelo stare dokaze, odnosno informacije o kojima je već presudio Međunarodni tribunal u Hagu, pravosuđe UMNIK-a, Eulexa i kosovski sudovi.

"Ono što je danas dokazano je da su ovaj sud i druga veća Kosova izgrađeni na velikoj laži, vezanoj za izveštaj Dicka Martiya. Danas za pet sati, nije pomenuta trgovina organima", rekao je Behrami.

Prema njegovim riječima, Specijalni sud je izgrađen na dvije laži - o trgovini organima i o poslijeratnim ubistvima.

Dodao je i da optužnica nije podignuta protiv pojedinaca, već protiv cijele OVK.

"U Hagu se sudi cijeloj OVK, jer ako se pažljivo pročita optužnica, ona se odnosi na cijelu OVK, odnosno na svakog ko je bio u OVK. Optužuju Adema Jasharija, koji se branio boreći se sa srpskim snagama", tvrdi Behrami.

Naveo je i da postoji samo jedan zahtjev, a to je da proces protiv bivših lidera OVK "bude nepristrasan, nepolitički i da ne teži prekrajanju istorije".

Za njega je, kako kaže, nevjerovatno što Zapad pokušava da normalizuje odnose sa Srbijom preko Haga.

"Poslije onoga što smo videli dvije i po godine, to ima za cilj prekrajanje istorije i stvaranje vještačke ravnoteže između žrtve i agresora. Zato što Zapad kaže da ovaj proces vidi kao način za normalizaciju odnosa sa Srbijom. Ali. normalizacija ne može poći iz Haga, iz relativizacije ratnih zločina koji su se desili na teritoriji Kosova", rekao je Behrami.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online