Stojimo iza intervencije NATO

Ambasador Velike Britanije na Kosovu Nicholas Abbott izjavio je da ni borba OVK ni, kako je rekao, borba Kosova za slobodu, nisu predmet suđenja i da im ne treba suditi.

Abot je u objavi na Twitteru naveo da je posjetio mnoge spomenike širom zemlje i u mnogim slučajevima žrtvama je još uvijek uskraćena pravda.

"Ipak, ispravno je da Kosovo ima hrabrosti da traži pravdu za druge žrtve i da primjeni vladavinu prava na sve svoje građane, čak i u najtežim okolnostima", poručio je Abbott.

Abbott u objavi dodaje da se suđenje bivšim liderima OVK odnosi na postupke pojedinaca.

"Ovo suđenje je o postupcima pojedinaca. Ne sudi se ni OVK, ni borbi Kosova za slobodu, nti treba. Velika Britanija ostaje posvećena postizanju pravde za sve žrtve ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.  Velika Britanija kao dio NATO, stoji iza opravdane intervencije da se spriječi humanitarna katastrofa i da svi građani Kosova žive slobodni od represije. Velika Bitanija ostaje posvećena ostvarenju pravde za sve žrtve ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti“, napisao je na Facebooku, ambasador Velike Britanije na Kosovu Nicholas Abbott.