Opasnost po demokratiju

Poslanici PDK i AAK ocjenili su da Vlada Kosova na čelu sa premijerom Albinom Kurtijem osporava odluke Ustavnog suda, dodajući da je takav postupak opasan po demokratiju, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema njihovim riječima, i pored toga što Ustavni sud poništava zakone jer su protivustavni, Vlada osporava odluke tog suda.

Poslanik Demokratske partije Kosova Hysen Berisha rekao je da Ustav krše predsjednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Albin Kurti i ministri.

Berisha je rekao da lideri Kosova žele da dovedu Ustavni sud u poziciju da mora da donosi odluke koje nameću političari.

„Oni žele da dovedu Ustavni sud u poziciju da mora da donosi odluke koje nameće stranačka politika. Ovo je opasan trend, ovo će defunkcionalisati državu, oni žele da pretvore Kosovo u partijsku državu, gdje partija ima moć da utiče na donošenje odluka. Ovo je tipično komunističko razmišljanje. Veća opasnost za Kosovo od bilo kakve tendencije napada iz Srbije je tendencija da se ugradi neokomunistički način razmišljanja ovih mladih debatera koji čine vladu“, rekao je on.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj rekla je da je praksa Samoopredjeljenja da zauzme Kosovo u ime secesije.

Prema njenim riječima, vlada je zauzela i odbore javnih institucija.

„Tendencija da se država zauzme u ime zarobljavanja sada se doživljava kao praksa pokreta Samoopredjeljenje, jer su oni došli na vlast u ime zarobljavanja, u ime borbe protiv kriminala i korupcije. Izveštaj SAD uvijek iznova jasno naglašava da na Kosovu ima kriminala i korupcije, ali se protiv toga ne bori vlast. Da ne pričamo o zarobljavanju odbora i svih nezavisnih institucija”, poručila je Kadrijaj.

Kadrijaj je dodala da vlada ima tendenciju da zauzme pravosudni sistem.

„Mi smo to isticali prilikom izmena zakona koji su protivustavni, isticali smo to tokom rasprava koje smo vodili u Skupštini, ali znali smo da vlada ima većinu glasova u parlamentu. A imamo poslednji slučaj za Sudski savjet, jer je tendencija ove vlasti da utiče i na pravosudni sistem, koji je nezavisan sistem na koji vlast ne sme da utiče. Pratićemo rad vlade kao poslanici i kao skupštinski odbori, pažljivo ćemo pratiti rad vlade i nećemo oklevati da to objavimo“, rekla je Kadrijaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online