Osiromašenje građana...

Od 1. aprila do 31. marta iduće godine struja na Kosovu će biti skuplja za 14 odsto, odlučeno je na današnjoj sjednici Regulatorne kancelarije za energetiku, prenosi Reporteri.

Takvoj odluci usprotivili su se opozicija i civilno društvo na Kosovu.

Međutim, kako je navedeno u tekstu Reporterija, posljednjih mjeseci Vlada Kosova izdvojila je milione eura za subvencionisanje struje.

Kancelarija energetskog regulatora na Kosovu primila je prošlog mjeseca vanredni zahtjev za povećanje tarifa električne energije, koji je uputila Kosovska kompanija za distribuciju električne energije – KEDS.

Zahtjev za povećanje tarifa električne energije KEDS je obrazložio povećanjem cijene uvezene struje, kao i nemogućnošću Kosovske energetske korporacije (KEK) da proizvodi neophodnu struju, posebno tokom zimske sezone.

"Nepravilnim promišljanjem ugrožava se finansijski položaj KEDS-a, a istovremeno ugrožava i bezbjednost snabdjevanja električnom energijom u zemlji", navodi se u podnetom zahtjevu.

Predsjednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku Imer Fejzullahu potvrdio je medijima da će se nove tarife primjenjivati od 1. aprila i da će biti na snazi do 31. marta iduće godine.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri