Lider LDK-a

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku uputio je kritike na račun vladajuće stranke Samoopredjeljenje, rekavši da je odgovornost populista što je Kosovo, u najpovoljnijem trenutku za sebe, izgubilo istorijski zamah za postizanje konačnog sporazuma, prenosi Gazeta express.

Abdixhiku je povodom 33. godišnjice osnivanja ogranka LDK u Podujevu, istakao da je umjesto međusobnog priznanja Kosovo dobilo privremeni sporazum sa ZSO.

„Umjesto toga, populisti su nam dali nepriznavajući, privremeni sporazum sa ZSO u njemu. Varali su dugo, poništili svaki svoj stav i završili sa rezultatom još gorim od svake prethodne situacije. Ova nova situacija, koja se sada pretvorila u integracionu obavezu za našu zemlju, postala je nepopravljiva“, rekao je Abdixhiku.

On je istakao da je Kosovo suočeno sa teškim izborima, kao rezultatom nepromišljene politike vlasti.

„Kosovo je danas suočeno sa teškim izborima, kao rezultatom nepromišljene politike Vlade Kosova. Zbog odbijanja pravovremene koordinacije, zbog odsustva dijaloga kao nacionalnog interesa, zbog nerazumijevanja političkih prilika na kontinentu i šire i zbog upadanja u zamku Srbije u vezi sa nestabilnostima na sjeveru, Kosovo je propustilo veliku istorijsku priliku za postizanje konačnog sporazuma, pravno obavezujućeg i sa priznanjem kao glavnom temom“, rekao je Abdixhiku.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express