O njemu se ne može pregovarati

Bivši ministar za evropske integracije Bekim Çollaku ocjenio je da na sastanku premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u subotu u Ohridu možda neće biti dogovora, ali i bez toga, ističe da je sporazum "zatvoren" i da se o njemu ne može pregovarati, prenosi Klan Kosova.

"Možda neće biti dogovora na sastanku u Ohridu, ali ono što svima treba da bude jasno je da je sporazum zatvoren, o njemu se ne može pregovarati i plan implementacije je sekundarne prirode", rekao je Çollaku.

Ocjenio je i da član 7 Evropskog plana Srbima daje ovlašćenja i veća od onoga što su imali do sada, što smatra veoma opasnim za funkcionisanje države.

"Nije bitno da li će Zajednica biti osnovana poslije 50 ili 200 dana, jer sada govorimo o nečem dodatnom, što nije postojalo u sporazumu iz 2013. Član 7 je nešto novo i potpuno nepotrebno, ali kako je završio na stolu, to je odgovornost koju premijer Albin Kurti mora da preuzme pred građanima, jer to šteti interesima Kosova", rekao je Çollaku.

Dodao je da međunarodna zajednica želi sporazum koji će poštovati obe strane.

"Aneks će biti sastavni deo sporazuma, kao rezultat loše primene do sada postignutih sporazuma. Međunarodni faktor želi da se uvjeri da u ovom sporazumu postoji jasna primena sa rokovima, koji u prošlosti nisu poštovani", rekao je Çollaku.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova