Predsjednik Demokratskog saveza Kosova (LDK) Lumir Abdixhiku kritikovao je sporazum koji je premijer Albin Kurti prihvatio u Briselu, na osnovu Evropskog plana za normalizaciju odnosa sa Srbijom, opisujući ga kao “najveći propust i istorijsku grešku u procesu dijaloga”, preneo je Reporteri.

"'’Bez pristrasnosti prema statusu’ – tako je počeo Kurtijev dogovor sa Vučićem. Ova statusno neutralna formulacija u preambuli je najveći ustupak ikada napravljen u procesu dijaloga", rekao je Abdixhiku u Gnjilanu.

To je, ocjenjuje, "istorijska greška".

"Očekivali smo sporazum o priznanju. Ovakav sporazum stavlja nejasnoću na politički status naše zemlje", rekao je Abdixhiku.

On je rekao i da Kurti nikada nije govorio o prevazilaženju nasljeđa prošlosti, već uvijek o suočavanju Srbije sa prošlošću, ali je sada, konstatuje Abdixhiku, pristao da se "prevaziđe nasljeđe prošlosti".

Naveo je i da je sporazum opasan za Kosovo.

"Kurti je otvorio opasna vrata za zemlju. Prva se odnose na jedinstvenu upravljačku organizaciju koja je više od udruženja, sa političkim statusom Srpske pravoslavne crkve. Pogledajte probleme u susjednim zemljama, pa ćete razumeti razmjere ovog propusta“, rekao je Abdixhiku.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri