Premijer Kosova

Premijer Albin Kurti rekao je da do pune normalizacije odnosa sa Srbijom može doći samo uz obostrano priznanje, prenosi Reporteri.

Kurti je istakao da se za međusobno priznanje zalažu američki predsjednik Biden, državni sekretar Blinken i njemački kancelar Scholz.

"Naši odnosi sa Srbijom su nenormalni. Moramo normalizovati odnose između naše dvije zemlje. Mislim da se normalizacija odnosa može obaviti samo uz obostrano priznanje. To su rekli predsjednik Biden, državni sekretar Blinken, njemački kancelar Scholz, koji su naveli da je međusobno priznanje suština i  centralni dio sporazuma za potpunu normalizaciju sa Srbijom", rekao je Kurti tokom ekonomskog foruma u Skoplju.

Kurti je govorio i o narednom sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Ne zaboravimo da je 9. juna 1999. godine u Kumanovu, potpisana kapitulacija Miloševićeve Jugoslavije i ulazak NATO snaga. Mislim da su ovi simbolični elementi Sjeverne Makedonije važne da nas visoki predstavnik EU Borell pozove u Sjevernu Makedoniju za sljedeći sastanak na visokom nivou ", rekao je Kurti.

Naredni sastanak između premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića predviđen je za 18. mart u Sjevernoj Makedoniji.

Izvor: Reporteri/Kosovoonline