Politički analitičar

Politički analitičar Gazmir Raci objavio je na svom Facebook nalogu da će prihvatanje, kako ga je nazvao, evro-američkog prijedloga u Briselu, Kosovu doneti članstvo u međunarodnim organizacijama i de fakto priznanje od Srbije.

"Glavno dostignuće u ovom pravcu je otključavanje procesa. Od 2016. godine nije bilo pozitivnog razvoja u Briselskom dijalogu, samo degradacija i iritacija. Ovom prilikom Kosovo ponovo daje svoj doprinos miru i stabilnosti u regionu, ponovo se uspostavlja kao važan partner američkih i zapadnih partnera na Balkanu. S obzirom na to da je dijalog degradiran sa onog za jačanje države Kosovo, granica, suvereniteta i međunarodnog subjektiviteta Kosova na dijalog trgovine teritorijom, sporazumom koji se očekuje danas, pitanje teritorijalnog integriteta Kosova je zauvijek zatvoreno“, navodi Raci.

On tvrdi da je sve bliže de fakto priznanje Kosova.

"Srbija je od danas, između ostalog, dužna da prizna i prihvati državne simbole Republike Kosovo. Kancelarije za vezu se pretvaraju u predstavništva zemalja, prema Bečkoj konvenciji, otvara se put za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, Interpolu, UNESKO, Savjetu Evrope. Biće sprovedeno veoma brzo, posebno sada kada je međunarodna pozicija Rusije na najnižem istorijskom nivou. Pa, srećno nam bilo. Svaka čast Kosovo!", napisao je Raci.

Izvor: Kosovo Online